Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M:s hot: Misstroende-
förklaring mot Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

SD backar upp alliansens krav på en ny utredning om vinsterna i välfärden – och går därmed mot regeringen.

Anna Kinberg Batra, M, hotade under tisdagen med misstroendevapnet om inte regeringen lyssnar på riksdagen. Samtidigt öppnar hon för att diskutera frågan med Stefan Löfven.

– Jag utesluter inte heller att tala om hur det ska gå till. Men vi ställer inte upp på att minska möjligheten som finns i dag att välja, säger hon.

Under morgonen rapporterade ”Ekot” om att Sverigedemokraterna nu sällar sig till alliansens linje i frågan om en ny vårdutredning – i stället för regeringens och Vänsterpartiets utredning.

Oppositionen har hittills riktat omkring ett hundratal så kallade tillkännagivanden mot regeringen – en uppmaning till regeringen att respektera riksdagens beslut.

Under tisdagen genomförs en omröstning i tisdagen där både SD och alliansen kommer att rösta för ännu ett tillkännagivande – den här gången om vinsterna i välfärden.

När Moderatledaren Anna Kinberg Batra under tisdagen träffade riksdagsjournalisterna pressades hon om syftet med tillkännagivandena.

M-ledaren menade att detta inte handlar om någon taktik utan rent oppositionsarbete.

"Är mitt ansvar"

Till Expressen säger Kinberg Batra:

– Jag är i opposition mot regeringen och då är det mitt ansvar att leda en politikutveckling så att vi får fram bättre förslag, förtjänar förtroende för en bättre regering tillsammans med alliansen och att till vardags bedriva oppositionspolitik. Det vill säga att lägga alternativa förslag och rösta för dem i riksdagsvardagen. Då vinner vi ibland eftersom alliansen är större än Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Då förväntar jag mig att regeringen följer riksdagens beslut, säger hon.

Och vad händer om de inte gör det?

– Då följer vi upp det. Det finns det fler sätt och jag konstaterar att misstroende är ett av instrumenten.

Vem skulle det riktas mot?

– Den som inte följer riksdagens beslut. Det är det det handlar om. Antalet tillkännagivanden spelar mindre roll, säger hon.

Kan det bli så att ni riktar en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven?

– Instrumentet misstroende finns ju. När och hur det blir aktuellt beror ju på hur regeringen följer riksdagens beslut, säger hon.

Löfven vill vänta

När Expressen på tisdagsmorgonen träffade Stefan Löfven uteslöt han inte samtal med oppositionen.

– Vi får se hur tillkännagivandet ser ut och sen får det hanteras i normal ordning, säger Stefan Löfven.

Anna Kinberg Batra är inne på samma linje – men på ett villkor:

– Det som är viktigt är att den valfrihet som svenska folket vant sig vid, att vi kan välja skola och vårdgivare inte stoppas. Vi ska ha ordning och reda i välfärden oavsett utförare. Jag utesluter inte heller att tala om hur det ska gå till. Men vi ställer inte upp på att minska möjligheten som finns i dag att välja.

Men då skulle inte V finnas med i den diskussionen?

– Nu finns det riksdagsmajoritet för att inte stoppa valfriheten och då är det den som regeringen måste visa hur den följer och respekterar.

Anna Kinberg Batra berättade under tisdagen också att det just nu pågår samtal med regeringen om överskottsmålet.

– Så vitt jag förstår så pågår utarbetande till direktiv, säger M-ledaren.

Kritiserar sig själv

M-ledaren gav under träffen med riksdagsjournalisterna också uttryck för en del självkritik mot en ”Aktuellt”-intervju nyligen där hon vägrade svara på frågan om Fredrik Reinfeldts vädjan till folket att öppna sina hjärtan gentemot kommande flyktingar, var ett misstag.

Nu säger M-ledaren:

– Det som gjorde att jag fastande lite i intervjun var att jag inte vill bli recenserad för uttalanden som någon av mina företrädare har använt, säger hon.

Men hon vill fortfarande inte svara på om det var ett misstag:

– Det är viktigt att visa att vi står upp för att hjälpas åt om människor måste fly. Och vi behöver bli mycket bättre på integration.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.