Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ledarens press på Löfven: ”Upp till bevis”

Åkesson efter migrationssamtalen: ”Inte helt nöjd”.
Tobias Billström (M). Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Stefan Löfven (S). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alla riksdagspartier samlades på tisdagen för att försöka enas om en gemensam migrationspolitik som ska börja gälla i Sverige 2021. 

Men det är knappast ett enat gäng. 

– Nu är det upp till bevis, säger Jimmie Åkesson (SD) om Socialdemokraterna och syftar bland annat på Stefan Löfvens uttalanden om mindre invandring. 

Även Vänsterpartiet sätter nu press på Socialdemokraterna. 

– Den här regeringen har bildats för att hålla SD borta från politiskt inflytande och då utgår jag från att vi också ska hålla deras politik borta, säger Christina Höj Larsen (V). 

På tisdagen samlades för första gången den parlamentariska kommitté, bestående av representanter från samtliga riksdagspartier, som ska ha enats om en ny migrationspolitik senast den 15 augusti nästa år. 

Moderaterna vill se volymmål

Tobias Billström (M) deltar för Moderaternas räkning, vars viktigaste ingång är att få till ett volymmål över hur många Sverige ska ta emot. Han menar att Sverige bör ligga i linje med våra grannländers mottagande på mellan 5 000 till 8 000 asylsökande per år i nuläget. 

– Hoppet är det sista man förlorar. Men man måste ju bespetsa sig på en ganska intensiv diskussion där partierna uppenbarligen står så långt ifrån varandra att vissa föreslår amnesti medan andra partier – som Moderaterna – i stället vill ha volymmål, säger han om möjligheterna att enas och tillägger: 

– Det ska bli väldigt intressant att se var Socialdemokraterna ställer sig i valet mellan de här två vägarna. 

Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD: ”Ska bli intressant att se hur S hanterar det här”

Jimmie Åkesson (SD) är den enda partiledaren som själv medverkar i samtalen. På Expressens fråga om vad Sverigedemokraterna tycker är viktigast att få igenom i dessa förhandlingar är han kort: 

– Att vi behöver mindre invandring. 

Det underlag som lagts fram rör bland annat frågeställningar om tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd, om försörjningskrav vid anhöriginvandring och om kvalificering in i välfärden och om amnesti. 

– Man har å ena sidan en regering och den faktiska politik man driver, som hittills bara gått ut på att öka invandringen, att ta hänsyn till. Å andra sidan försöker man sända ut signaler om att man egentligen vill ha en mer stram politik. Så nu är det upp till bevis. 

Maria Malmer Stenergard (M): ”Kommer få en mer omfattande asylinvandring”.

Efter det tre timmar långa mötet konstaterar han att Socialdemokraterna, som valde att inte svara på några frågor efter mötet, ”i princip inte tagit ställning till någonting”. 

– De uttryckte inte en enda uppfattning. Det är Socialdemokraterna som blir nyckeln om man ska få till en bred överenskommelse. Jag är inte helt nöjd med den riktning som jag känner att det här är på väg i. 

I oktober sade Stefan Löfven till Sydsvenskan att vi ”inte ska ha fler flyktingar, utan färre”. Något som bland annat fick regeringskollegorna i Miljöpartiet att reagera och betona att det är Socialdemokraternas politik – inte regeringens. 

Amnesti lades till i diskussionsunderlaget

En fråga som tidigare inte skulle ha funnits med i diskussionsunderlaget, men som nu lagts till, är frågan om amnesti för de ensamkommande som kom till Sverige 2014 och 2015 och som fick tillfälligt uppehållstillstånd genom den hårt kritiserade så kallade ”gymnasielagen”. Nu vill bland annat Vänsterpartiet – men också kanske Miljöpartiet – ge dessa ungefär 7 500 personer amnesti.  

– Vi vill att de som omfattats av gymnasielagen och som rotat sig i Sverige ska få möjlighet att bygga vidare sina liv. Om det är via amnesti eller annan ordning, säger Rasmus Ling (MP) som representerar Miljöpartiet i förhandlingarna. 

Vänsterpartiet: Ska hålla SD:s politik borta

Christina Höj Larsen (V) säger att de vill ge en amnesti eftersom dessa människor ”kommit i så oerhört mycket kläm”. 

– Vi sa redan innan tillfälliga gymnasielagen att det krävs en amnesti. Tillfälliga gymnasielagen var andrahandsalternativet. Nu är det dags att verkligen se till att människor får stanna och landa här på riktigt.

Christina Höj Larsen (V): ”Vi behöver se vilka linjerna är”.

Hon tror att det kommer bli en utmaning för partierna att enas i kommittén, men sätter sitt hopp – liksom Sverigedemokraterna och Moderaterna – till Socialdemokraterna. 

– Den här regeringen har ju bildats för att hålla SD borta från politiskt inflytande och då utgår jag från att vi också ska hålla deras politik borta från migrationspolitiken. Så jag ser att det egentligen finns goda förutsättningar för att göra något bra. 

Du tycker inte ens att de skulle ha bjudits in till den här kommittén ens? 

– Jag har inga åsikter om det. 

Men om du menar att deras åsikter ska hållas borta, varför ska de då ens vara med på mötet? 

– Som sagt, jag kommer att prata med dem som vill göra något som är grundat i asylrätten som är solidariskt och realistiskt. Och där är inte SD med. 

Socialdemokraterna är emot amnesti, säger Rikard Larsson (S) som representerar partiet i förhandlingarna. 

Vilka är era viktigaste ingångar i dessa samtal? 

– Det är de som handlar om att vi måste ha en migrationspolitik som gör att kommunerna både klarar sitt välfärdsuppdrag och sitt integrationsuppdrag. 

Migrationskommitén

Vad: Regeringen beslutade i juni om att tillsätta den parlamentariska kommitté som ska ta fram en ny migrationspolitik.

Syftet: Att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra. Kommittén ska lämna sina förslag senast den 15 augusti 2020. 

Vilka: Kommittén leds av juristen Thomas Rolén och består av: Rikard Larsson (S), Carina Ohlsson (S), Ebba Östlin (S), Tobias Billström (M), Maria Malmer Stenergard (M), Jimmie Åkesson (SD), Paula Bieler (SD), Jonny Cato (C), Christina Höj Larsen (V), Fredrik Malm (L), Hans Eklind (KD), Rasmus Ling (MP).

Centerpartiet vill se fler kvotflyktingar

Centerpartiet gick inför samtalen bland annat ut och sa att de vill att Sverige tar emot fler kvotflyktingar. Hur många vill de däremot inte gå in på. 

– I en drömvärd ska ingen människa behöva fly. Men vi står också inför ett faktum där människor behöver fly från krig och förtryck. För mig är det helt självklart att värna asylrätten och då är det också svårt att sätta ett maxantal som vissa partier gjort. Det tycker jag är beklagligt, sade den nya migrationspolitiska talesperson Jonny Cato (C) till Expressen i en intervju på måndagen.  

Jimmie Åkesson är större än Löfven i storstäderna enligt Expressen/Sifo.

Partiernas viktigaste frågor i migrationssamtalen:

Socialdemokraterna, Rikard Larsson (S): ”Vi måste ha en migrationspolitik som gör att kommunerna både klarar sitt välfärdsuppdrag och sitt integrationsuppdrag”.

Miljöpartiet, Rasmus Ling (MP): ”Det kanske allra viktigaste är att vi får till en human skyddsgrund som är bra och som täcker upp de ömmande fall som vi ser i dag och som inte täcks in på det sätt som det borde”. 

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson (SD): ”Att vi behöver mindre invandring”.

Vänsterpartiet, Christina Höj Larsen (V): ”Vi har kommit till bordet med en solidarisk realism som gör att människor kan återförenas med sina familjer, att man får permanenta uppehållstillstånd och faktiskt få möjlighet att etablera sig på ett bra sätt i Sverige”. 

Moderaterna, Tobias Billström (M): ”Det absolut viktigaste är att den här utredningen kommer fram med förslag som innebär att man är restriktiv och begränsande, och inte extensiv, i synsättet att fler människor ska få beviljad asyl i Sverige”. 

Centerpartiet, Jonny Cato (C): ”Centerpartiet kommer att stå fast vid våra värderingar i samtalen. Människor som flyr från krig, förtryck, förföljelse och utsatthet måste kunna söka skydd, och det är självklart att barn ska kunna återförenas med sina föräldrar. Att söka asyl är en grundläggande rättighet. Däremot måste vi styra om så att det är de mest utsatta som får hjälp i första hand”. 

Liberalerna, Fredrik Malm (L): ”Vi är i en situation i Sverige där vi kommer att behöva en mer stram, restriktiv migrationspolitik. Då innebär det att se som verkligen har behov av skydd ska få det, men om man inte har skyddsbehov och får avslag - då måste man också lämna Sverige”.

Kristdemokraterna, Hans Eklind (KD): ”Vi måste hitta fram till en lagstiftning som bidrar till att söktrycket till Sverige minskar till en genomsnittlig nordisk nivå (minus 70 procent). Vår migrationspolitik måste utgå ifrån vår förmåga att integrera. Det är viktigt att den lagstiftning som vi formulerar är både rättssäker och långsiktigt hållbar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.