Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, vill lägga 60 miljoner kronor i vårbudgeten för personer som fått nej på asylansökan i Sverige. Foto: Fredrik Wennerlund/PressbildJohan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, vill lägga 60 miljoner kronor i vårbudgeten för personer som fått nej på asylansökan i Sverige. Foto: Fredrik Wennerlund/Pressbild

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, vill lägga 60 miljoner kronor i vårbudgeten för personer som fått nej på asylansökan i Sverige.

 Foto: Fredrik Wennerlund/Pressbild
Enligt Migrationsverkets siffror, som Forssell hänvisar till, riskerar 50 000 personer att gå under jorden efter att de fått avslag på sin asylansökan. Foto: Samuel UnéusEnligt Migrationsverkets siffror, som Forssell hänvisar till, riskerar 50 000 personer att gå under jorden efter att de fått avslag på sin asylansökan. Foto: Samuel Unéus
Enligt Migrationsverkets siffror, som Forssell hänvisar till, riskerar 50 000 personer att gå under jorden efter att de fått avslag på sin asylansökan. Foto: Samuel Unéus

M:s förslag: Vill lägga 60 miljoner på förvar

Publicerad

Moderaterna vill lägga 60 miljoner kronor i vårbudgeten på fler förvar för personer som fått nej på asylansökan.

Minst 50 platser vill partiet bygga i norra Sverige, kan Expressen avslöja.

– Vi har ett mycket stort antal människor som fått avslag men som väljer att olovligen vara kvar i landet, säger Johan Forssell, M, migrationspolitisk talesperson.

Personer som fått nej på sin asylansökan och väntar på utvisning kan tas i låst förvar om personens identitet är oklar eller om Migrationsverket ytterligare behöver utreda personens rätt att vistas i Sverige. Men framför allt används förvaren till personer som riskerar avvika innan utvisning.

– Migrationsverket pekar på att vi har 50 000 personer som riskerar att gå under jorden. Det riskerar att bli ett nytt skuggsamhälle som nu växer fram, säger partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

I dag finns 257 ordinarie förvarsplatser och 76 beredskapsplatser på fem orter i landet, Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle men längre norrut är det tomt. Under fredagen fanns, enligt Migrationsverket, 78 lediga platser, inklusive beredskapsplatserna.

60 miljoner i kommande budgetförslag

Moderaterna lägger i kommande budgetförslag 60 miljoner kronor på att bygga minst 50 nya platser på minst ett nytt förvar i Norrland.

– Polisen vittnar om att om en person som borde in i förvar och befinner sig i Luleå eller Boden, då har polisen inte tid och resurser att följa med till förvaret. Då lämnas de vind för våg i stället. Det är en helt orimlig ordning nu när vi har en ny situation i asylpolitiken, säger Forssell och hänvisar till polisens uttalanden i Aftonbladet nyligen.

Räcker det med 50 platser?

– Vi har sagt minst 50 platser till att börja med. Vi utesluter heller inte att vi behöver satsa ännu mer pengar och få ännu fler förvarsplatser framöver.

"Ingen miljö man ska vara i"

I dag kan en person sitta i låst förvar två månader åt gången och max ett år.

Moderaterna anser att tiden i förvar ska vara så kort som möjligt.

– Det här är ingen miljö man ska vara i någon längre tid. Det ska vara tillfälligt boende i väntan på att man hinner ordna med flyg och praktiska saker och sen ska man lämna Sverige, säger han.

Partiet återkommer med besked om hur förslaget ska finansieras i budgetförslaget längre fram i vår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag