Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M:s drag – KU-anmäler Morgan Johansson

Nyamko Sabuni menar att förslagen bryter mot Januariavtalet.
Maria Malmer Stenergard och M anmäler migrationsministern till konstitutionsutskottet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsminister Morgan Johansson, S, anmäls till KU.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna anmäler Morgan Johansson, S, till konstitutionsutskottet. 

Anledningen är regeringens hantering av den nya migrationslagstiftningen. 

– När regeringen inte följer de reglerna är det min skyldighet att uppmärksamma konstitutionsutskottet, säger Maria Malmer Stenergard, M. 

Debatten om regeringens hantering av migrationslagstiftningen har varit hård. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har tidigare aviserat att partiet riskerar lämna januariöverenskommelsen om regeringen lägger fram nuvarande förslag.

Nu meddelar Moderaterna att partiet anmäler migrationsminister Morgan Johansson till konstitutionsutskottet för hanteringen av den nya lagen. Något som TV4 var först med att rapportera om. 

”Min skyldighet”

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, säger att KU-anmälan beror på att förslaget skickades ut med kort remisstid och dessutom under julhelgen. Vilket inneburit att berörda remissinstanser så som kommunerna inte haft tillräckligt goda möjligheter att besvara frågan, trots att lagförslaget har stor påverkan på dem.  

– Regeringen har presenterat ett förslag som skulle få mycket stora konsekvenser, både kostnadsmässigt men även direkt för kommuner som måste hantera konsekvenserna av en ökad invandring, säger Maria Malmer Stenergard och menar att kommunernas möjlighet att inkomma med synpunkter på lagförslaget varit undermålig: 

Minister: ”Emotser granskningen”

– I grundlagen finns det regler som regeringen måste följa när ny lagstiftning tas fram. När regeringen inte följer de reglerna är det min skyldighet att uppmärksamma konstitutionsutskottet så att de får en möjlighet att granska det. 

Expressen har sökt justitieminister Morgan Johanssons för en kommentar. Hans pressekreterare Sofie Rudh meddelar:

”Han har noterat anmälan och emotser granskningen” 

Se också:

På annandagen syntes justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på shoppingcentret Nova i Lund, rapporterar SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.