Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP:s vändning: Kan sälja tyska kolgruvor

Ett av Vattenfalls dagbrott för brunkol som eldas upp i kraftverket i bakgrunden. Foto: Carsten Koall
Åsa Romson, miljöminister. Foto: Lisa Mattisson Exp
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Alexander Donka
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Lisa Mattisson Exp

S och MP måste enas om Vattenfall och det är bråttom.

MP-topparna Åsa Romson och Per Bolund utesluter inte längre en försäljning.

Tidigare språkröret och EU-parlamentarikern Peter Eriksson går ett steg längre.

– Det bästa är att Vattenfall avyttrar fossilberoende delar som är utomlands och sen satsar på att bygga vidare på förnybara enheter och fortsätter att investera i mer framtidssäkra delar, säger Eriksson.

FAKTA

FAKTA: Vattenfall i Tyskland

Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland orsakar stora utsläpp av koldioxid, mer än alla andra industrier, bilar och familjer i hela Sverige gör tillsammans.

Samtidigt drar verksamheten in miljardvinster. En försäljning skulle därför kunna ge uppåt 30 miljarder kronor om vattenfall hittar en köpare för verksamheten.

Källa: Sveriges Radios "Ekot".

Avvecklingen av statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland var en fråga Miljöpartiet drev hårt under höstens valrörelse.

Språkröret Gustav Fridolin upprepade att de utsläpp som orsakas av ett svenskt statligt bolag i Tyskland är oacceptabla och att en försäljning av verksamheten skulle leda till att något annat företag orsakar samma utsläpp.

Men nu, ett halvår senare, har partitoppen svängt.

Varken finansmarknadsminister Per Bolund eller Åsa Romson utesluter i dag en försäljning av verksamheten, rapporterade Sveriges Radios "Ekot" under måndagen.

– Vi har en process där regeringen tillsammans tar fram en ståndpunkt och där vi tillsammans fattar den typen av beslut. Men det kan vi ju inte göra förrän det finns konkreta förslag på bordet, säger Per Bolund till "Ekot".

Tidigare språkröret och EU-parlamentarikern Peter Eriksson går några steg längre. Han vill se en försäljning av kolkraftsdelen - framför allt på grund av bolagets dåliga ekonomi.

- Vattenfall har i dag inte muskler för att klara av att investera i förnybart om man bara ska lägga ner verksamheter i stället för att sälja dem utomlands, säger han.

Eriksson anser att det är ohållbart att ett svenskt statligt bolag ska styra över andra länders gruvverksamhet.

- Även om man i ett första skede kan lyckas med det så kan landet i nästa skede vilja ta upp brytningen, säger han.

Vem ska köpa den här delen?

- Det är nog fråga om befintliga kraftbolag i Europa, Tyskland, Polen eller tyska delstater.

Men finns det inte risk att MP-väljarna uppfattar det som ett svek?

- Jag tror att vi måste inse att det är en sak innan man går till val och en annan sak när man har gjort en koalition efter valet. Det är en skillnad man måste förklara för väljarna. Om man inte har en hel regering själv och över 50 procent i riksdagen så måste man göra kompromisser, säger han.

Den 27 april håller Vattenfall bolagsstämma och enligt uppgift till Expressen är det mycket som pekar på att eventuellt beslut om koldelens ägarförhållande kan komma just då.

Bolaget har tidigare kommunicerat att man vill sälja.

- Det är en väg att nå våra klimatmål naturligtvis men det finns andra orsaker också men jag vill inte föregripa något styrelsebeslut, säger Peter Stedt, pressekreterare Vattenfall.

Men en försäljning är långt ifrån självklar. Det kan lika gärna vara så att Vattenfall tar in en partner.

Nu måste regeringen enas om en gemensam linje i frågan.

Expressen erfar att förhandlingen mellan S och MP redan inletts.

En särskild statsrådsgrupp har bildats, bestående av näringsminister Mikael Damberg, energiminister Ibrahim Baylan, miljöminister Åsa Romson och finansmarknadsminister Per Bolund.

Diskussionen i Miljöpartiet balanserar, erfar Expressen, nu mellan att å ena sidan hålla fast vid partiets ståndpunkt att få Vattenfall att avveckla kolverksamheten - å andra sidan uppfylla kraven på att vara ett regeringsparti.

Det finns en oro inom partiet att ett försäljningsbeslut kan vara svårsmält ute bland gräsrötterna.

Samtidigt pågår, enligt uppgift till Expressen, en informationsinsamling där både regeringen och Vattenfall sonderar terrängen inför ett eventuellt beslut. Till exempel ser man över den tyska lagstiftningen och hur ett eventuellt ägarbyte skulle påverka de 8000 anställda på kolkraftverken.

Flera har redan riktat kritik mot Miljöpartiets svängning i frågan. En av dem är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som varnar för att regeringen kan bli överkörda av riksdagen.

– Vi är beredda att ta kontakt med de borgerliga partierna i näringsutskottet för att se till att riksdagen får avgöra frågan, säger Sjöstedt.

Lena Ek (C): "Väljarbedrägeri"

Även Lena Ek, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet, menar att frågan borde avgöras i riksdagen. Hon kallar Miljöpartiets agerande för en kovändning.

– Och, mer än så. Man har också sett till att dela upp den internationella delen i två delar, vilket innebär att antalet köpare som är intresserade av att köpa bara brunkolet är väldigt få. Det är bara bolag som inte har något som helst miljöintresse, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!