Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar. Foto: / PRESSBILD
Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar. Foto: / PRESSBILD

MP:s utrikespolitiska talesperson backar från anklagelser mot kolleger

Publicerad

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar tar avstånd från uppmärksammade påståenden om MP-företrädare som hon gjort på Facebook.

"Jag inser att jag för två veckor sedan i ett inlägg på Facebook påstod saker om partiföreträdare som jag inte hade grund för att påstå. Det var olyckligt och ogenomtänkt. Jag tar avstånd från de påståendena", skriver Stålhammar i en kommentar till TT.

Ett skäl är ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon anklagat personer i partiet för att "dreva" mot henne och ha otillbörliga kontakter med "en viss utländsk nation". Det borde vara en nationell säkerhetsfråga, enligt henne.

MP:s partisekreterare Amanda Lind.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Partiledningen har kommit fram till att det inte finns någon grund för hennes uppgifter. På onsdagen sade partisekreteraren Amanda Lind att ledningen har talat om för henne att det inte är lämpligt att lägga ut spekulationer på sociala medier.

Välkomnar avbönen

Amanda Lind välkomnar Stålhammars avbön.

"Pernilla Stålhammar konstaterar att hennes uttalanden var ogenomtänkta och det är bra att hon medger att hon inte hade grund för de svepande anklagelser mot partiföreträdare hon framförde i sitt Facebookinlägg", skriver Amanda Lind i en kommentar.

 

LÄS MER: Stålhammar anklagar partitopp inom MP för "rysskontakter" – varnas av partiet

 

Lind säger dock inget om partiet har fortsatt förtroende för henne som talesperson i utrikes- och säkerhetspolitik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag