Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP:s största hot: Gudrun Schyman

Fi-ledaren Gudrun Schyman har all anledning att le åt siffrorna i Demoskops nya väljarbarometer.
Foto: Sven Lindwall
MP-språkröret Gustav Fridolin.
Foto: Olle Sporrong

Enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för maj fortsätter väljarflykten från MP – samtidigt som Feministiskt initiativ ökar till 3,3 procent.

– Jättemånga är väldigt besvikna på Miljöpartiet och tycker att de har sålt ut sin själ, säger Gudrun Schyman.

Miljöpartiets partisekreterare vill inte kommentera krisen.

I den första väljarbarometern från Demoskop efter terrordådet i Stockholm ökar Socialdemokraterna med 1,6 procentenheter till 27,8 procent.

Men eftersom både Miljöpartiet och Vänsterpartiet tappar i väljarstöd behåller allianspartierna ändå en knapp ledning över de rödgröna, 40,0 procent mot 38,9 procent.

För MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin ser det nattsvart ut – väljarflykten fortsätter.

Miljöpartiet är i majmätningen nere på 4,6 procent, och tappar väljare till Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet – och Feministiskt initiativ.

– Partiets tidigare position som ett ungdomligt storstadsparti blir nu allt mindre tydlig. Kort sagt har MP en mycket besvärlig resa fram till valet, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Resultatet från Demoskops nya väljarbarometer.

Fridolin hotas av Schyman

Han hävdar samtidigt att Gustav Fridolin och Isabella Lövin nu på allvar hotas av – Gudrun Schyman.

– Månadens klart intressantaste notering är stödet för Fi. Med en nivå på strax under fyra procent skickas signaler om att partiet är valbart och har en god chans att nå riksdagsstatus. Fi:s framgångar ökar allvarligt risken för att MP ska tappa sin riksdagsstatus, säger han.

Fi-ledaren Gudrun Schyman kommenterar opinionslyftet så här:

– Det är på tiden!

Fi-ledaren Gudrun Schyman.
Foto: Sven Lindwall

"Har sålt ut sin själ"

Väljarflykten från MP har en enkel förklaring, enligt Schyman.

– De har ett jättebesvär. Deras kärnväljare ligger på två procent, och det är jättemånga som nu är väldigt besvikna på Miljöpartiet och tycker att de har sålt ut sin själ.

Håller du med om det?

– Jag håller med om att de har varit tvungna att lämna stora delar av sin politik för att visa sig regeringsdugliga.

Kommer Fi att bli större än MP?

– Det vet jag inte, men det finns tillräckligt många väljare för oss båda. Jag tycker att vi behöver ett starkt Miljöparti i riksdagen, och att den utveckling som pågår i Miljöpartiet är beklaglig. Men deras prioriteringar får konsekvenser.

Expressen sökte på torsdagen Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind, men hon var inte anträffbar.

"Amanda Lind måste avböja. Har helt enkelt inte möjlighet i dag", skriver partiets pressekreterare Hanne Simonsen, efter att ha tagit del av väljarbarometern.

"Tyvärr måste det bli så den här gången."

MP-språkrörenGustav Fridolin och Isabella Lövin.
Foto: Olle Sporrong

Mer fast mark för M

På allianssidan ökar Moderaterna marginellt till 18,0 procent, samtidigt som Centerpartiet går tillbaka något och får 12,8 procent.

– Efter det tidigare dramatiska fallet har M nu fått lite mer fast mark under fötterna, men man ligger alltjämt 5,3 procentenheter under valresultatet, vilket är den största nedgången av samtliga partier, fortsätter Anders Lindholm.

Samtidigt konstaterar han att Moderaterna är fortsatt starka bland unga i storstäderna, medan Socialdemokraterna går bäst bland äldre utanför storstäderna.

– Det finns alltjämt ingen antydan om att något av partierna kommer att kunna samla brett.

Det ökade fokuset på migrationsfrågan – efter terrordådet i Stockholm – skulle potentiellt kunna stärka partiet, enligt Anders Lindholm. Men:

– Det starka budskapet om sammanhållning talar snarare i motsatt riktning. SD bibehåller en stark position, som i stunden inte tycks ha påverkats av dådet.


K-G BERGSTRÖM: Borde vara dags att offra Fridolin

Partisekreterarna kommenterar

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S):

– Det är rätt riktning men vi ska ligga på högre siffror än de här och öka förtroendet hos väljarna. Stefan Löfven och regeringen har bytt riktning för Sverige och utvecklingen av den svenska modellen står i fokus. Det är en klassisk socialdemokrati med ordning och reda, som står upp för en stark välfärd. Därför investerar vi i det som skapar trygghet med satsningar på bland annat fler poliser, fler undersköterskor och fler lärare.

Amanda Lind, partisekreterare (MP):

Avböjer att kommentera opinionsläget, enligt pressekreteraren Hanne Simonsen.

Aron Etzler, partisekreterare (V):

– Det är lite svårtolkat läge, eftersom vi gått upp i andra mätningar, senast en som kom i går. Det är väldigt mycket tjafs och politiskt spel i svensk politik. Jag tror vi behöver mer av diskussion kring hur vi får rättvisa och en välfärd som man kan lita på.

Tomas Tobé, partisekreterare (M):

– Det är positivt att alliansen är större än de rödgröna. Vi ska visa svenska folket att Moderaterna är den bästa garanten för en ny politik och en ny regering. Arbetslinjen måste utvecklas, inte avvecklas. Kriminalitet och otrygghet ska mötas med fler poliser och hårdare straff.

Michael Arthursson, partisekreterare (C):

– Stödet för Centerpartiet är mer än dubbelt så högt som i valet 2014. Alliansen är större än de rödgröna. Vårt budskap om att det behövs nytt ledarskap för Sverige får starkt gensvar.

– Vi är ödmjuka inför att det är långt till valet 2018. Att hindra en klyvning av Sverige och att öka tryggheten i hela landet är tydligt fokus för Centerpartiet.

Maria Arnholm, partisekreterare (L):

– Självklart skulle jag vilja att det gick bättre för oss. Sverige behöver mer av liberal politik. Vi fortsätter att arbeta med att utveckla och föra ut vår politik.

Acko Ankarberg, partisekreterare (KD):

– Även i denna som i de senaste undersökningarna ser vi en uppgång. Det är bra men viktigare är att Sverige får en bättre politik. Vi behöver 10 000 fler poliser, slopa pensionärsskatten och kapa vårdköerna.

Richard Jomshof, partisekreterare (SD):

– Enskilda mätningar betyder ju vanligtvis inte så mycket, men den senaste trenden visar ju på att vi har stabiliserat oss på en ganska hög siffra, vilket är en bra utgångspunkt att ha inför det kommande valet. Fortsättningsvis behöver vi ytterligare öka vår trovärdighet som parti och visa vilken bredd vår politik har.

Fakta: Undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 24 april – 3 maj 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Fi:s ökning är statiskt säkerställd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.