Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP:s revansch: Alice Bah Kuhnke i topp hos väljarna

Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet och Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets toppkandidat.
Foto: OLLE SPORRONG
31 procent har ganska eller mycket förtroende för Alice Bah Kuhnke.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Alice Bah Kuhnke (MP), Tomas Tobé (M) och Fredrick Federley (C) toppar listan över de toppkandidater väljarna har mest förtroende för inför EU-valet. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen. 

– Alice Bah Kuhnke går hem rätt bra även utanför det egna partiet, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop. 

I förtroendemätningar för partiledarna ligger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin så gott som alltid i botten. När det kommer till toppkandidaterna till EU-valet är det dock helt omvänt, visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen. 

I toppen ligger nämligen Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke. 

– Att Alice Bah Kuhnke kommer i topp i förtroendet handlar dels om att hon är ett mer känt ansikte än de andra kandidaterna. Hon var inte obekant innan hon blev kulturminister och har under tiden i regeringen blivit välkänd hos allmänheten. Men dessutom går hon hem rätt bra även utanför det egna partiet och uppskattas bland väljare till vänster och bland C- och L-väljarna, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop. 

Fredrick Federley, Centerpartiets toppkandidat i EU valet.
Foto: OLLE SPORRONG

Nummer två på förtroendelistan är Moderaternas toppnamn Tomas Tobé följt av Centerpartiets toppnamn och nuvarande EU-parlamentariker Fredrick Federley. 

Liberalernas Karin Karlsbro nästan helt okänd

I botten syns Liberalernas nya toppkandidat Karin Karlsbro, som en procent av väljarna har förtroende för. Bland Centerpartiets och Liberalernas väljare är det tio procent som har förtroende för henne, vilket kan jämföras med Federleys 65 procent. 

– Cecilia Wikström som fick lämna listan hade starka siffror, men ersattes av Karin Karlsbro som är okänd för allmänheten och inte alls har hunnit etablera sig på den här korta tiden. Nästan 19 av 20 väljare känner antingen inte till Karlsbro eller har inte bildat sig någon uppfattning om henne, säger Peter Santesson och fortsätter: 

– Det ser ut som att Fredrick Federley i toppen på Centerpartiets lista kan locka över en del väljare som röstar L i riksdagsvalet men som nu lutar åt Centerpartiet. Att Liberalernas tidigare toppnamn Marit Paulsen nu ställt sig bakom Federley gör förstås inte saken lättare för L.

Karin Karlsbro (L) är nästan helt okänd bland väljarna.
Foto: OLLE SPORRONG

Förtroende för kandidaterna

Alice Bah Kuhnke (MP): 31

Tomas Tobé (M): 26

Fredrick Federley (C): 22

Sara Skyttedal (KD): 21

Heléne Fritzon (S): 13

Soraya Post (FI): 9

Malin Björk (V): 5

Peter Lundgren (SD): 5

Karin Karlsbro (L): 1

Procent har ganska/mycket stort förtroende. 

Tomas Tobé (M)
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Tomas Tobé mer populär än Heléne Fritzon

I jämförelsen mellan Moderaternas toppnamn Tomas Tobé och Socialdemokraternas Heléne Fritzon är det Tobé som har det större förtroendet, både bland väljarna i stort och bland de egna väljarna, visar undersökningen. 

– Det som avgör är att Fritzon inte hör till de mest välkända kandidaterna. Visserligen har hon nyligen haft en viktig ministerpost, men det var under en relativt kort period. Hon hör till de politiker som har nått en tung position inom sitt parti utan att bli riktigt välbekant hos den breda allmänheten, säger Peter Santesson. 

Kännedom om kandidaterna

Procent som inte känner till kandidaten/vet ej förtroende.


Alice Bah Kuhnke (MP): 7

Fredrick Federley (C): 24

Tomas Tobé (M): 30

Sara Skyttedal (KD): 40

Soraya Post (FI): 57

Heléne Fritzon (S): 58

Malin Björk (V): 87

Peter Lundgren (SD): 89

Karin Karlsbro (L): 94

Att ”bara” 31 procent av väljarna har ganska/mycket förtroende för kandidaten som toppar förtroendeligan i denna mätning säger mycket om EU-valet och dess kandidater i sin helhet, säger Peter Santesson.  

– Det saknas de där riktiga förtroendestjärnorna i Europavalet. Den främsta är inte så mycket att väljarna skulle misstro kandidaterna, utan att många är förhållandevis okända. Det är genom rikspolitiken som man blir ett ansikte för den breda allmänheten.

Så gick undersökningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Frågor: Redovisas per tabell

Undersökningsperiod: 12-16 april 2019

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel

Antal genomförda intervjuer: 1 150 intervjuer

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste riksdagsval

Beställare: Expressen

Mätinstitut: Demoskop

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.