Miljöpartiet håller kongress under helgen. Foto: Kicki Nilsson / TT
Miljöpartiet håller kongress under helgen. Foto: Kicki Nilsson / TT

MP:s partiledning har vikt sig i stridsfrågan

Publicerad

Striden inom Miljöpartiet om Vattenfalls brunkolsbrytning ser ut att vara avgjord.

Frågan behandlades i ett förberedande utskott och då vann linjen att behålla brunkolen och i ett senare skede avveckla den. Det formella beslutet i frågan tas på lördagen.

– Det visar på en tydlig vilja och inriktning från Miljöpartiet, säger Linus Pettersson, kommunalpolitiker från Eskilstuna som står bakom motionen.

På Miljöpartiets kongress har frågan om Vattenfalls verksamhet i Tyskland varit en het fråga. Partiledningen ville ha möjlighet att sälja delar av verksamheten i stället för att skrota den. Flera motioner hade inför kongressen lämnats in med krav på att Vattenfall ska avveckla kolgruvorna så att inte den nya ägaren fortsätter användningen. Partistyrelsen har avslagit motionen och vill i stället att Vattenfall ska sälja delar av brunkolsverksamheten.

Frågan behandlades under fredagseftermiddagen i ett förberedande utskott och då vann linjen att behålla brunkolen och i ett senare skede avveckla den. Det formella beslutet i frågan tas på lördagen, men beslutet väntas inte förändras.

Röstsiffror: 45-0

– Det känns jättekul. Vi kom fram till en ny ansats som alla kunde ställa sig bakom, säger Linus Pettersson.

Röstsiffrorna talade ett tydligt språk: 45-0.

– Även om vi vet att det kan vara svårt att få igenom vår revision i praktiken tyckte många att det var viktigt att visa en viljeyttring från Miljöpartiet, säger Linus Pettersson.

– Sedan återstår det ju många praktiska hinder för att det ska kunna bli verklighet. Det tror jag att de flesta är medvetna om.

Miljöpartiet behöver ha majoritet för förslaget i riksdagen.

Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna, frågade Gustav Fridolin om Vattenfall under fredagens frågestund i riksdagen och fick inte samma svar då.

– Det är ett väldigt oroande besked. Det är av högsta vikt att regeringen är tydlig med vad man egentligen vill med Vattenfalls brunkolsverksamhet. Det handlar om mycket skattepengar, säger han.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag