MP:s partiledning har vikt sig i stridsfrågan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöpartiet håller kongress under helgen.
Foto: Kicki Nilsson / TT

Striden inom Miljöpartiet om Vattenfalls brunkolsbrytning ser ut att vara avgjord.

Frågan behandlades i ett förberedande utskott och då vann linjen att behålla brunkolen och i ett senare skede avveckla den. Det formella beslutet i frågan tas på lördagen.

– Det visar på en tydlig vilja och inriktning från Miljöpartiet, säger Linus Pettersson, kommunalpolitiker från Eskilstuna som står bakom motionen.

På Miljöpartiets kongress har frågan om Vattenfalls verksamhet i Tyskland varit en het fråga. Partiledningen ville ha möjlighet att sälja delar av verksamheten i stället för att skrota den. Flera motioner hade inför kongressen lämnats in med krav på att Vattenfall ska avveckla kolgruvorna så att inte den nya ägaren fortsätter användningen. Partistyrelsen har avslagit motionen och vill i stället att Vattenfall ska sälja delar av brunkolsverksamheten. 

Frågan behandlades under fredagseftermiddagen i ett förberedande utskott och då vann linjen att behålla brunkolen och i ett senare skede avveckla den. Det formella beslutet i frågan tas på lördagen, men beslutet väntas inte förändras.

Röstsiffror: 45-0

– Det känns jättekul. Vi kom fram till en ny ansats som alla kunde ställa sig bakom, säger Linus Pettersson.

Röstsiffrorna talade ett tydligt språk: 45-0.

– Även om vi vet att det kan vara svårt att få igenom vår revision i praktiken tyckte många att det var viktigt att visa en viljeyttring från Miljöpartiet, säger Linus Pettersson.

– Sedan återstår det ju många praktiska hinder för att det ska kunna bli verklighet. Det tror jag att de flesta är medvetna om. 

Miljöpartiet behöver ha majoritet för förslaget i riksdagen.

Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna, frågade Gustav Fridolin om Vattenfall under fredagens frågestund i riksdagen och fick inte samma svar då.

– Det är ett väldigt oroande besked. Det är av högsta vikt att regeringen är tydlig med vad man egentligen vill med Vattenfalls brunkolsverksamhet. Det handlar om mycket skattepengar, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.