Motioner inkomna till MP:s kongress innehåller en rejäl sågning av den skärpta migrationspolitiken som Miljöpartiet enades om med Socialdemokratrena i höstas, enligt TV4 Nyheterna. Foto: Jessica Gow/TTMotioner inkomna till MP:s kongress innehåller en rejäl sågning av den skärpta migrationspolitiken som Miljöpartiet enades om med Socialdemokratrena i höstas, enligt TV4 Nyheterna. Foto: Jessica Gow/TT

Motioner inkomna till MP:s kongress innehåller en rejäl sågning av den skärpta migrationspolitiken som Miljöpartiet enades om med Socialdemokratrena i höstas, enligt TV4 Nyheterna.

 Foto: Jessica Gow/TT
Gustav Fridolin, språkrör MP. Foto: IBLGustav Fridolin, språkrör MP. Foto: IBL
Gustav Fridolin, språkrör MP. Foto: IBL

MP:s ledning ville tysta interna krav

Publicerad

 

MP försökte tysta krav inifrån om att den kritiserade migrationsöverenskommelsen skulle rivas upp.

Enligt TV4 Nyheterna försökte partiledningen stoppa alla motioner om migrationspolitik inkomna till partiets kongress som hålls senare i vår.

Senare i vår håller Miljöpartiet kongress och inför denna var ledningen redo att sätta stopp för alla beslut om migrationspolitik.

Det framgår av motioner inkomna till kongressen som TV4 Nyheterna har tagit del av. De innehåller en rejäl sågning av den skärpta migrationspolitiken som Miljöpartiet enades om med Socialdemokratrena i höstas.

Men de som motionerat i frågan mötte motstånd. De fick besked om att detta inte passade in i kongressens tema som är Hållbar global utveckling och att de därför inte skulle behandlas, vilket partiet skrev på Facebook.

Kan tvinga fram regeringskris

Men nu har partistyrelsen gjort en helomvändning. Efter kritiken har de meddelat att det hela var ett misstag och förslagen ska tas upp för behandling.

– Det var förberedda texter, om partistyrelsen skulle besluta att det här inte skulle tas upp och det var de som gick ut. Men det beslutet ska inte ha varit fattat och fattades aldrig heller, säger Jon Karlfeldt, partistyrelsens sammankallande till TV4 Nyheterna.

Detta betyder att partiet kan få kongressen emot sig gällande den hårt kritiserade migrationspolitiken. Om motionerna skulle bli verklighet inom partiet och överenskommelsen med Socialdemokraterna därmed skulle rivas upp riskerar det att tvinga fram en ny regeringskris.

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag