Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP:s krav: Ny regering måste vara feministisk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin och Åsa Romson, Miljöpartiets två språkrör, kräver att en eventuell rödgrön regering efter valet ska föra en feministisk politik.
Foto: Sven Lindwall

Här är Miljöpartiets hårda feministkrav.

Om de rödgröna vinner valet så kräver MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson att det blir en feministisk regering.

– Sverige ska återigen bli ett föredöme för jämställdhet, säger Gustav Fridolin till Expressen.

Feministvindarna blåser starkt. Inte bara för Feministiskt initiativ utan också för Miljöpartiet. Nu kan Expressen.se berätta att om de rödgröna vinner valet så kräver MP-språkrören att det blir en feministisk regering.

- Sverige ska återigen bli ett föredöme för jämställdhet. Det handlar om att vad Sverige gör internationellt. Vi ska använda vårt bistånd för sexuella rättigheter, våra handelsförbindelser för HBTQ-rättigheter. Det handlar om hur vi arbetar i EU. Det är skamligt att regeringen inte tagit ställning för att någon av de fyra toppositionerna i EU ska vara en kvinna, säger Gustav Fridolin och tillägger:

– Det handlar också om hur det är här hemma. Jämställda löner. I den här takten har vi inte jämställda löner förrän år 2138. Jag tänker inte säga till min dotter at hon under hela hennes yrkesliv kommer att värderas lägre än killarna som hon leker på förskolan med.

Ska alla statsråd bekänna sig till feminismen?

– Det betyder att politiken ska vara feministisk.

Miljöpartiet vill bland annat införa en tredelad föräldraförsäkring där en del går till ena föräldern, en annan del går till den andre föräldern och en tredje som föräldrarna kan göra som de vill med till och med ge till någon annan närstående. Partiet vill också lägga fyra miljarder på att anställa fler i de kvinnodominerade vårdyrkena.

Regeringens jämställdhetsminister Maria Arnholm, FP, kallar sig feminist. Är inte alliansregeringen feministisk?

– Ja hon kallar sig feminist men politiken är inte feminstisk.

– Det här har varit åtta förlorade år för jämställdheten. Ser man på resultatet: innan alliansen tog vid så ökade representationen av kvinnor i de stora bolagens styrelser. Nu har den ökningen i stort helt avstannat i och med att regeringen gjort klart att de inte tänker ställa den typen av krav på bolagen.

Den stora feministiska bromsklossen för jämställdheten och feminismen i alliansregeringen är däremot Kristdemokraterna, enligt Fridolin:

– Under alliansens år är det bara två propositioner som handlat om jämställdhet. Där har KD suttit som en bromskloss för all jämställdhetspolitik, säger Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.