Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP:s kongress säger nej till vinster i välfärden

Miljöpartiets kongress säger nej till vinstuttag i välfärden - och går därmed emot partistyrelsen.

I stället ska alla vinster återinvesteras i verksamheten, beslutade partiets kongress för en stund sedan.

– Det är en skärpning mot oss, säger språkröret Gustav Fridolin.

Med 152 röster mot 63 röstade Miljöpartiets kongress igenom en skrivning som säger: "eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten".

Det innebär i praktiken ett förbud mot vinstuttag för företag inom skol- och välfärdssektorn.

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, ser beslutet som en skärpning av det förslag som partistyrelsen föreslog, nämligen att vinsterna "som huvudregel" ska återinvesteras i verksamheterna.

– Det här är en skärpning och jag såg att Lärarnas riksförbund applåderade lite grann utanför salen. Det här är en diskussion som förs på nästan varenda arbetsplats och fikabord i Sverige. Då är det klart att man gärna vill rösta igenom en skärpning och det har jag respekt för.

Ni säger ja till friskolor men inte att tjäna pengar på dem. Från borgerligt håll kommer ni nog få frågan: Vem ska driva skolorna om de inte tjänar pengar?

– Det finns många, jag har många lärarkollegor som jobbar på friskolor som inte vill tjäna pengar utan för att man har en idé om hur man ger bra utbildning och bidra till pedagogik som passar alla.

Hade du själv väntat dig det här beslutet?

– Efter den debatt vi haft i Sverige senaste året som syns i fikarummen, jag vet inte hur det ser ut hos Expressen vid trefikat men jag antar att det gör det där med, så hade jag förväntat mig en skärpning om skrivningen om vinst här på kongressen, ja.

Vinstbeslutet var den tredje större motgången för MP:s partiledning den här kongressen. Tidigare i dag bestämde kongressen även att partiet i sitt partiprogram ska ha en skrivning som säger att det ska finnas en målsättning att sänka normalarbetstiden till 35 timmar per vecka.

Kongressen slog även fast att gå emot partistyrelsen i frågan om sänkta arbetsgivaravgifter för personer under 26 år.

– Det här är en markering mot att man inte tycker att riksdagsgruppens argument inte har varit tillräckligt starka. Det får man tar med sig, så fungerar demokratin. Nu får vi ha med oss det här när vi ska hantera valmanifestet och hur det ska skrivas nästa år, säger Gustav Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.