Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP:s klimatexpert kritiserar Fridolin

Miljöpartiets klimatexpert Karin Svensson Smith säger att uppgifterna påverkar bilden av regeringens klimatpolitik negativt.
Regeringsplanet. Ett av de tre jetplan som används som regeringsflygplan. Det är två flygplan av typen Gulfstream IV och ett av typen Gulfstream G550.Foto: Sven Lindwall

Miljöpartiets klimatexpert Karin Svensson Smith, ordförande för riksdagens trafikutskott, riktar hård kritik mot regeringen och MP-statsrådet Gustav Fridolin efter Expressens avslöjande.

Regeringsplanets mellanlandningar på Bromma för att plocka upp statsråd skadar trovärdigheten för regeringens klimatarbete, varnar Karin Svensson Smith.

– Talar vi om för andra människor att man ska dra ned på flyg så måste vi själva visa att vi är beredda att göra förändringar, säger hon.

MP-tungviktaren Karin Svensson Smith är ordförande för riksdagens trafikutskott och har fram tills helt nyligen även varit klimatansvarig i Miljöpartiets partistyrelse.

Hon är mycket besviken på regeringen efter uppgifterna i Expressens avslöjande i dag.

– Förvånad är ett diplomatiskt uttryck. Jag är självfallet mycket kritisk till det.

Beordrades att flyga

Regeringsplanen har enligt Försvarsmakten beordrats att flyga mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats – en sträcka på 41 kilometer – vid sex tillfällen de senaste månaderna.

De stora medierna följer nu upp Expressens avslöjande, bland annat Aftonbladet, som skriver att ett av statsråden som hämtades upp var MP-språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin.

Den 23 oktober flög regeringsplanet från Arlanda till Bromma och vidare mot Bryssel – samma dag som S-ledaren och statsministern Stefan Löfven flög till Bryssel för att delta i ett toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.

– Det tyder ju inte på att regeringens medlemmar har förstått det här med klimatanpassning av transportsystemet, säger MP:s klimatexpert Karin Svensson Smith.

"Det påverkar bilden negativt"

Hur bedömer du att uppgifterna påverkar bilden av regeringens klimatpolitik?

– Det påverkar den negativt. Sverige är en demokrati. Vi är valda företrädare. Talar vi om för andra människor att man ska dra ned på flyg och privatbilism så måste vi själva visa att vi är beredda att göra förändringar i vårt liv.

Hur bör Fridolin hantera dessa uppgifter?

– Det vet jag inte riktigt. Men man ska ha trovärdighet i sina budskap. Ska man säga att vi ska satsa på höghastighetsspår för järnväg, försöka lägga ned Bromma för att bygga bostäder – och be människor att förändra sina beteenden så vi måste själva också göra det. Annars har vi inte trovärdighet i våra budskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.