MP:s attack på Löfven – efter orden om flyktingar

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) var med i Expressen TV:s nya aktualitetsprogram ”Direkt med Niklas Svensson” och kommenterade Stefan Löfvens flyktingutspel om att halvera svensk mottagande.
Stefan Löfven.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin.
Foto: OLLE SPORRONG
Alice Bah Kuhnke.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfven och Isabella Lövin.
Foto: ANN JONASSON
Flyktingar utanför den grekiska ön Samos den 26 september i år.
Foto: PETROS GIANNAKOURIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Flyktingar på Lesbos 2015.
Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP
1 / 7

Efter att Stefan Löfven meddelat att man vill halvera svenskt flyktingmottagande har ett öppet bråk uppstått i regeringen.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) säger bland annat att de nu tänker försvåra för Socialdemokraterna att driva igenom sina planer.

– I den tid vi lever i är det inte läge att vara egoistiska och bara tänka på sig själva, säger hon. 

Nu försvarar Stefan Löfvens stab uttalandet, som de menar att han gjorde i form av partiordförande – inte statsminister. 

Enligt Aftonbladet sprider sig samtidigt oron inom S för att partiet kan tappa rollen som Sveriges största parti. 

Under onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven Malmö. Till Sydsvenskan och HD berättade han samtidigt att regeringen nu strävar efter att halvera det svenska flyktingmottagandet:

– Vi behöver ha färre asylsökande. Vi måste ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. De som får ja på sin ansökan ska så snabbt som möjligt komma in i det svenska samhället. De ska snabbare få språkutbildning och kontakt med arbetslivet, sa statsministern enligt Sydsvenskan.

– De som får nej på sin asylansökan måste återvända till sitt hemland.  

Öppet bråk i regeringen

Utspelet har orsakat ett öppet bråk i regeringen. Flera av Miljöpartiets toppolitiker, bland annat språkröret Per Bolund, fördömer nu Stefan Löfvens ord och menar att regeringen inte alls står bakom de utlovade åtgärderna.

”Detta är regeringens politik: Sveriges flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar. Sverige ska delta i samtalen om hur de som räddas på Medelhavet ska fördelas. Vi ska bidra om det går!”, skriver Per Bolund på Twitter. 

Miljöpartiets andra språkrör, vice statsminister Isabella Lövin, länkar till en artikel av med rubriken ”Regeringen vill halvera flyktingmottagandet”.

”Nej. Fel i rubriken, (s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skriver hon i inlägget.

Mikael Damberg (S) om invandringspolitik: ”Vi har inte ändrat vår linje”.

Bah Kuhnke vill stoppa Löfvens planer

Även MP-toppen Alice Bah Kuhnke rasar i sociala medier. Hon skriver på Instagram att ”statsministern i ett av världens rikaste länder” hämtar sin retorik ”från den yttersta högern”.

”Så vad gör vi miljöpartister? Vi gör motstånd med allt vi har. Vi gör det svårare för socialdemokraterna att genomföra den politik de egentligen vill driva. Det är vi skyldiga de som röstade på oss”, skriver Bah Kuhnke.

– Vi behöver politiska företrädare och makthavare som uttalat och med allt sitt engagemang står upp för en solidarisk politik som går ut på att vi ska vara många som hjälps åt att ta hand om de människor som är mest utsatta, säger hon till Expressen. 

På frågan om konflikten får några konsekvenser för samarbetet mellan S och MP svarar Alice Bah Kuhnke: 

– För mig är det här en tydlig anledning till varför MP behövs i regering. Det är en del av vårt DNA att stå upp för en generös, human och rättssäker flyktingpolitik. I den tid vi lever i är det inte läge att vara egoistiska och bara tänka på sig själva. 

Under torsdagen gjorde även Gustav Fridolin, som nyligen lämnade rollen som språkrör, en attack mot Socialdemokraterna. På Facebook skriver han att Sverige behöver en regering ”som inte följer populistiska strömningar och de ledare som låtsas som att det egna landet kan stå oberört av världen vi delar”, och konstaterar att ”Det är bra att Sverige har ett sådant regeringsparti”. 

Han avslutar med: 

Trist bara att det andra är mer fokuserat på sina opinionssiffror”.

Attacken från Grön ungdom

”Fega jävla sossar”, skriver Grön ungdom på Twitter.

– Förra året hade vi 20 000 asylsökande. Det är inte många. Samtidigt har vi fler flyktingar än någonsin i världen. I samband med den turkiska invasionen i Syrien blir det väldigt många fler som kommer till Europa, säger David Ling, språkrör för Grön ungdom.

Riskerar regeringen att börja knaka i fogarna nu?

– Ja, om Socialdemokraterna fortsätter bete sig på det här sättet: att använda regeringens namn för sin egen politik.

”Det kommer inte att bli regeringens politik”

I Expressen TV får Grön Ungdoms andra språkrör, Aida Badeli, om MP kan sitta kvar i regeringen om det som Löfven nu säger blir regeringens politik.

– Det kommer inte att bli regeringens politik. När man ingår i en regering ingår man också ett avtal om vilka politiska frågor man ska vara överens om. Och regeringen har kommit överens om att man ska respektera asylrätten och att man ska kunna välkomna människor till Sverige, säger hon.

Är Socialdemokraterna omänskliga?

– Socialdemokraterna försöker göra ett populistiskt utspel för att få röster. Det är omänskligt att vilja stänga gränserna och att göra det så svårt som möjligt för människor som flyr från krig och misär att ta sig till Sverige.

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander säger så här efter kritiken från Miljöpartiet:

– I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är att på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken. Det han redogjorde för har har varit socialdemokratisk politik sedan maj 2018.

Kristersson: ”Politiskt haveri”

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar regeringsbråket för ”ett politiskt haveri i en av våra absolut viktigaste frågor”.

– Ingen vet vilken politik regeringen egentligen står för. Vi har en statsminister som säger en sak och sedan korrigeras av sin vice statsminister (Isabella Lövin, reds. anm), säger Kristersson till Expressen.

Även borgerligheten är väl splittrad i migrationsfrågan?

– Ja, det är alldeles uppenbart, särskilt när det gäller Centerpartiet. Det var ett av många skäl till att var omöjligt att bilda en borgerlig regering, eftersom de vägrade stå för en politik som jag skulle ha stått för i regeringsställning, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt rapporterar Aftonbladet att det inom Socialdemokraterna sprids en oro för att de ska förlora rollen som Sveriges största parti, och gås om av Sverigedemokraterna. 

Flera opinionsmätningar har visat att SD snart är ikapp – bland annat hos Expressen/Demoskop förra veckan, där partierna var jämnstora.  

Aftonbladet skriver att de talat med flera S-källor som uttrycker oro och undrar vart partiet är på väg.

Philip Botström, SSU-ordförande, säger till tidningen att han tror att SD ökar för att många S-väljare inte gillar politiken i januariavtalet. 

– Jag tror att många sympatiserar med S vilja att lösa samhällsproblemen, men tvivlar på regeringens förmåga att göra det. Januariavtalet var en förutsättning för regeringsmakten men är ironiskt nog S största utmaning. Att luta sig mot 73-punktsprogrammet och hoppas att problemen löser sig kommer inte räcka för att vinna tillbaka väljarnas förtroende, säger han till Aftonbladet. 


Sverige ska ta emot färre asylsökande, det är Socialdemokraterna och Stefan Löfvens nya linje.

Här är hela senaste avsnittet med ”Direkt med Niklas Svensson”


I torsdagens program ”Direkt med Niklas Svensson” möter vi bland andra Nikki Amini, Alice Bah Kuhnke och Jan-Olof Jacke. Premiär även för torsdagspanelen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.