Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP vill storsatsa
på klimatpaket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Per Bolund presenterade MP:s skuggbudget.
Foto: Sven Lindwall

Krafttag för klimatet, miljarder till äldrevård och satsningar på småföretagen. 

I dag presenterade Miljöpartiet sin skuggbudget.

– En budget som för Sverige till ett modernare samhälle, sammanfattar partiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund.

De största satsningarna ur Miljöpartiets budgetalternativ var redan kända. Dit hör bland annat ett klimatpaket för 41 miljarder kronor under kommande fyra år. 

Partiet vill satsa 15 miljarder mer på järnvägen än vad Alliansregeringen föreslagit. Pengarna ska gå till både nya investeringar och ökat underhåll av dagens järnvägar. 

Partiet vill även inrätta en "grön innovationsfond" som ska hjälpa industrin att ta fram mer energismarta produkter. För att finansiera klimatpaketet föreslås höjda skatter på koldioxid, lastbilar och flyg. 

– Vi är övertygade om att det ska skapa en bättre miljö och ett bättre klimat men också fler jobb. Genom att skapa ett förnybart energisystem får vi 60 000 jobb i Sverige, säger Per Bolund. 

Välfärd och jobb

Vidare vill Miljöpartiet bland annat: 

* Ha en generell sänkning av arbetsgivaravgiften plus en extra sänkning för småföretag, som också slipper sjuklöneansvaret helt i MP:s budgetförslag. Kostnad: 12 miljarder kronor. 

* Sänka skatten för ensamstående föräldrar med 5 000 kronor per år. Kostnad: 1 miljard kronor per år. 

* Satsa tre miljarder på äldreomsorgen under tre år. Pengarna ska bland annat gå till ökad bemanning och bättre anställningsvillkor. 

* Höja taket i a-kassan från 680 kronor om dagen till 830 kronor. 2014 vill partiet att taket ska höjas ytterligare till 880 kronor om dagen. Kostnad: 2,3 miljarder kronor. 

* Minska ungdomsarbetslösheten genom 15 000 traineeplatser för unga samt slopad arbetsgivaravgift i ett år för de som anställer ungdomar. 

* Minska löneklyftan mellan män och kvinnor. MP föreslår att 600 miljoner kronor ska gå till en statlig stimulanspott för jämställda löner. 

* Utbildningssatsning på 7 miljarder kronor, som bland annat handlar om att höja lärarnas kompetensnivå. 

"Säkra marginaler"

Miljöpartiet tycker att regeringen gjort en alltför optimistisk kalkyl om den ekonomiska utvecklingen. Därför är deras reformutrymme 19 miljarder kronor, jämfört med regeringens beräkning på 23 miljarder kronor.

– Sammanfattningsvis är det en budget som för Sverige till ett modernare samhälle. Vi tar ansvar för statsfinanserna och ser till att vi har säkra marginaler i oroliga tider. Vi skapar också bättre företagsklimat och ger möjlighet till nya jobb inom industrin och småföretagen, säger Per Bolund. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.