Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP vill se generösare invandringspolitik

Foto: Jessica Gow / Scanpix

Miljöpartiet startar en kampanj för en generösare invandringspolitik och vill att barnkonventionen blir svensk lag.

– Vi möjliggör för fler människor att hitta trygghet i Sverige. I Miljöpartiet ser vi på invandring som en möjlighet, inte som ett problem, säger språkröret Åsa Romson i ett tal inför partiets kommunpolitiker i Linköping i dag.

Åsa Romsons fokuserade i talet på migration och lika rätt för alla. Miljöpartiet ska driva sex krav, bland annat att inga kommuner ska få säga nej till ensamkommande flyktingbarn, att barnkonventionen blir svensk lag och att fler asylsökande ska få stanna om det finns "synnerligen ömmande omständigheter". Den formuleringen tolkas, enligt MP, för snävt i dag.

Åsa Romson menar att den svenska flyktingpolitiken är inhuman. Ett färskt exempel är tvååriga Haddile som nyligen skulle utvisas till Frankrike.

– Sverige vägrar att använda flexibiliteten i EU:s regelverk för att stoppa omänskliga utvisningar. Det är oacceptabelt. Barnets rättigheter måste genomsyra hela asylprocessen, därför behöver barnkonventionen bli svensk lag, säger Åsa Romson.

Familjeband som inte räknas

Åsa Romson fortsätter att prata om omänskliga utvisningar.

– Jag tror det är svårt för de flesta här inne att föreställa oss känslan hos den förälder som under flykt till Sverige skiljts från sitt barn, och vars barn nu bor i ett annat land, en kontinent bort. Eller känslan hos ett barn som stoppas från att återförenas med sina föräldrar.

– Många familjer tvingas i dag att leva på olika kontinenter bara för att deras familjeband inte räknas. Det drabbar nu de som inte kan visa på blodsband, familjer som tagit hand om barn till närstående och gifta utan barn. Dessa hinder måste rivas, därför kräver vi att alla familjer har rätt att återförenas.

Sverige är ett bra exempel

Samtidigt menar Åsa Romson att Sverige skiljer sig åt från andra länder i Europa på ett positivt sätt när det kommer till invandringspolitik.

– Ett resultat är tydligt när man jämför med andra länder där främlingsfientliga partier har kommit in i parlamenten. Se på Danmark, Finland, Holland, i stort sett över hela Europa har debatten drivits till att handla om hårdare tag mot invandrare. Men i Sverige är det tvärtom. Här diskuterar vi i stället att fler ska få stanna. Faktum är att svenskarnas attityd till invandring aldrig tidigare har varit så positiv som nu, säger Åsa Romson.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.