Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP vill höja skatten med 20 miljarder

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund.Foto: Jens L'Estrade

Miljöpartiet föreslår i sin vårbudget skattehöjningar på 20 miljarder kronor mer än regeringen, uppger Sveriges Radio.

Partiet satsar på att få fler i arbete, skolan och klimatet.

– Vi lägger en fullt finansierad budget med satsningar på att få fler i arbete, framför allt unga, och där vi också tar nya steg för att minska klimatpåverkan och ta klimatansvar, säger Per Bolund, MP:s ekonomisk-politiske talesperson till TT.

Miljöpartiet, som i dag presenterar sin vårbudgetmotion och sitt svar på regeringens politik, vill satsa mer än regeringen på att få fler i arbete, öka antalet anställda i skolan samt höja lärarlönerna, enligt Per Bolund, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, skriver TT.

– Vi lägger en fullt finansierad budget med satsningar på att få fler i arbete, framför allt unga, och där vi också tar nya steg för att minska klimatpåverkan och ta klimatansvar. Vi vill också göra insatser för den svenska skolan, så att fler kan gå ut med godkända betyg, säger Per Bolund till TT.

MP vill även bland annat satsa på en statlig investeringsbank som ska hjälpa den gröna omställningen, samt på förnybar energi, exempelvis fler laddstolpar för elbilar.

Väntar med höjd a-kassa

För att ha råd med sina förslag och få till en balanserad budget väljer Miljöpartiet att skjuta på en del av höjningen av a-kassan ett år, så att den höjs med 100 kronor första året och 100 kronor året därefter, uppger TT.

- Det är några reformer vi föreslår att man ska skjuta på tills det finns ekonomiskt utrymme. Det handlar om att höja a-kassan i två steg över två år i stället för att göra det i ett steg som vi föreslog i höstas, säger Per Bolund.

- Det handlar också om att genomföra nedsättningen av skatten för ensamstående föräldrar som vi föreslår när det finns ekonomiskt utrymme, det vill säga inte det första året.

MP tänker satsa på 50 000 nya platser inom utbildning, praktik och nya jobb för unga.

- Det är ett kraftfullt paket för att komma åt framför allt långtidsarbetslösheten. Det handlar både om att ge unga den gymnasiekompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, och subventionerade anställning för unga som behöver få in en fot, säger Per Bolund.

Fler anställda i skola och förskola samt höjda lärarlöner ska finansieras genom att den som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden får betala tre procentenheter mer i skatt.

MP vill satsa 11,7 miljarder kronor mer än regeringen på skolan under den kommande mandatperioden, enligt Bolund skriver TT.

Investeringarna i järnvägar

MP vill även höja klimat- och miljöskatter och öka investeringarna i järnvägar och förnybar energi. I stort accepterar MP regeringens nivå på skattehöjningar, men har synpunkter på regeringens tobaksskattehöjningar.

- Vi tycker att det är rimligt att göra lika stora höjningar på både snus och cigaretter så att ett paket cigaretter fortfarande kostar mer än en dosa snus, säger Per Bolund till TT.

Partiet föreslår totalt sett en skattehöjning på ungefär 20 miljarder kronor mer än regeringen för nästa år, uppger Sveriges Radio.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.