Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP vill göra det enklare att återanvända kläder

Språkröret Gustav Fridolin.
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.
På lördagen anordnade Naturskyddsföreningen Sveriges största klädbytardag i Stockholm.

Miljöpartiet vill göra det lättare att reklamera kläder och ta bort farliga material från textilier. 

På klädbytardagen som Naturskyddsföreningen anordnar presenterade partiet ett nytt politiskt förslag. 

– Vi har alldeles för mycket slit och släng eller snarare köp och släng, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. 

På lördagen anordnade Naturskyddsföreningen Sveriges största klädbytardag i Stockholm. På plats kunde besökare lämna in kläder de inte längre ville ha och byta mot andras avlagda plagg. 

– Jag är här för att hitta lite nya kläder, eller rättare sagt andras avlagda kläder som blir mina nya, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. 

LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet har tappat hälften av medlemmarna 

Vill öka reklamationsrätt

Han var tillsammans med miljöminister Karolina Skog på plats på klimatbytardagen för att presentera Miljöpartiets paket med politiska förslag på temat kläder och konsumtion.

För att motverka att kläder slits och slängs vill partiet öka bevisbördan för reklamationsrätt från sex månader till två år.

Man vill även ta bort farliga ämnen från kläderna och underlätta regelverket för att hyra och hyra ut kläder. 

– Vi har alldeles för mycket slit och släng eller snarare köp och släng. Det märker man på ungarnas kläder när de går sönder. Vi borde ställa mer krav på att kläderna håller längre och säkerställa att kläder som man tillverkar ska gå att laga, säger Gustav Fridolin. 

Hoppas hitta klänning 

Karolina Skog berättar att ungdomar från Naturskyddsföreningen har utmanat dem att köpa mer second hand och att köpa färre plagg. En intressant utmaning tycker hon. 

– Det är så mycket folk som har samlats här i dag för att minska sin miljöpåverkan. Jag kom hit med en klänning och några skjortor och lite barnplagg. Jag hoppas kunna hitta någon sommarklänning nu när solen tittar fram, säger Karolina Skog. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.