MP:s språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Cornelia Nordström
MP:s språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Cornelia Nordström

MP: Vi har ett eget budgetalternativ

Publicerad
Uppdaterad
SR Ekot rapporterade tidigare i dag att Miljöpartiet inte skulle motsätta sig regeringens budgetförslag.
Men till Expressen.se säger partiets ekonomisk-politiske talesman Per Bolund att de kommer att rösta emot regeringen.
- Vi har ett eget budgetalternativ, säger Per Bolund till Expressen.se.
SR Ekot rapporterade att Miljöpartiet var positivt till de flesta av regeringens förslag. Uppgifterna var hämtade ur lördagsintervjun med partiets ekonomisk-politiske talesman Per Bolund.
– Hade man kommit fram med till exempel ett femte jobbskatteavdrag så hade vi ställt oss tveksamma till det, men där har ju regeringen själv backat, sade Per Bolund enligt SR Ekot.
Men till Expressen.se säger Bolund att SR Ekot drog alldeles för långtgående slutsatser av lördagsintervjun.
– Det är väldigt få av dem (förslagen) som vi sätter oss emot, men att därifrån säga att vi ställer oss bakom hela regeringens budget är ett väldigt långt steg. Det förstår jag inte alls hur de får ihop. Det har vi aldrig sagt. Vi har ett eget budgetalternativ som vanligt. Vi kommer inte att stöda regeringens budget, säger Per Bolund till Expressen.se.

Inget femte alliansparti

Miljöpartiet vill gå längre än regeringen när det gäller några frågor, som till exempel järnvägssatsningar. Men det finns egentligen bara en punkt där partiet, av det som hittills har presenterats av budgeten, är helt oenig med regeringen. Det gäller anslagen till säkerhetspolisen.
De gröna har inte för avsikt att bli ett stödparti på samma sätt som det var till den socialdemokratiska regeringen, eller att bli ett femte alliansparti. Däremot hoppas Per Bolund få till stånd ett samarbete med regeringen vid varje nytt beslut om följande tre frågor – järnvägssatsningar, skola och bostadspolitik.
Miljöpartiet är till och med redo att lyssna på regeringen om det femte jobbskatteavdraget.
– Jag tycker att det är dumt i det här läget, när vi har ett osäkert parlamentariskt läge, och dessutom en ekonomisk situation som ser ut att bli allt svårare, att utesluta några överenskommelser. Men vi ser inte att det bästa sättet att använda resurser i dagens Sverige är att sänka skatten genom ett nytt jobbskatteavdrag, säger Per Bolund till SR Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag