Stefan Nilsson lämnar MP efter anklagelser

Stefan Nilsson (MP) blir politisk vilde efter anklagelserna.
Foto: Expressen TV
"Vi förväntar oss att han avsäger sig alla uppdrag inom kort", säger MP:s partisekreterare Amanda Lind, till DN.
Foto: JENS CHRISTIAN

MP-ledamoten Stefan Nilsson, som anklagas för sextrakasserier, lämnar partiet och blir politisk vilde i riksdagen till nästa val. 

– Vi tycker att han borde ha lämnat samtliga sina uppdrag, säger partisekreterare Amanda Lind.

På Facebook säger han själv:

– Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon.

MP-riksdagsledamoten Stefan Nilsson ska enligt DN återkommande gånger ha kommit med sexuella närmanden, trakasserier samt intima komplimanger mot flera kvinnor. 

Han nekar till anklagelserna. På tisdagen uppmanades han att avsäga sig alla sina uppdrag. 

– Jag har i dag lämnat Miljöpartiet och mina politiska uppdrag i partiet. Jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot och kommer att fortsätta och avsluta mitt uppdrag. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val, säger han på Facebook.

"På största allvar"

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger att uppgifterna kom till partiledningens kännedom först i samband med metoo-kampanjen. 

– Vi tar de här uppgifterna och den här frågan på största allvar. Vi fick för lite drygt en vecka sedan ett flertal uppgifter om riksdagsledamoten och startade omedelbart en utredning. Vi har tidigare i dag bett honom att avsäga sig alla sina politiska uppdrag. Nu har vi nåtts av beskedet att han väljer att lämna partiet men sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. Det är någonting som vi beklagar, säger hon.

Vad är det för anklagelser som ni har utrett?

– Dels är det flera vittnesmål från kvinnliga medlemmar som känt ett obehag inför den här personens beteende. Vi har minst en uppgift om kränkande beteende och olika vittnesmål om ett gränslöst beteende. Vi kom fram till slutsatsen att han inte kan företräda oss som parti längre. 

Hur kommer det sig att ni agerar just nu?

– Vi från riksorganisationen fick för drygt två år sedan kännedom om en händelse på en lunchrestaurang. Vi gjorde en internutredning som visade att ledamoten och den här partimedlemmen hade olika bilder av vad som hade inträffat. Ord står mot ord. Riksdagsledamoten uppger själv att han lämnat in en polisanmälan om förtal mot personen.

– Vi gav stöd till medlemmen och uppmanade till polisanmälan, så vi hanterade frågan enligt våra rutiner. Men flertalet av de här uppgifterna har kommit till oss nu i närtid.

"Skäl att se över hur vi jobbar"

Men kan det ha varit så att ni har brustit?

– Vi kommer självklart att titta vidare på om vi kunde gjort mer i hanteringen och se över våra rutiner. Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier och kränkningar. Det är helt oacceptabelt att man ska känna otrygghet, obehag eller kränkningar på sin arbetsplats och i Miljöpartiet. 

Finns det anledning redan nu att vara självkritisk?

– Så fort vi fick de här uppgifterna startade vi omedelbart en utredning. Sedan har vi så klart som alla partier stora skäl att se över hur vi jobbar med de här frågorna. Det gör vi också. Vi kommer självklart titta på om vi hade kunnat agera annorlunda i det här ärendet. 

Finns det andra partimedlemmar som ni utreder just nu?

– Det finns en annan incident som vi tittar på just nu men vi har inte startat någon annan utredning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.