Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-toppen Ruwaida går till Vattenfall

Yvonne Ruwaida lämnar MP-toppen och går till Vattenfall.
Foto: Stefan Forsell
Yvonne Ruwaida får titeln innovations- och elnätsadministratör.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN

I rollen som statssekreterare hos förra miljöministern Åsa Romson förhandlade Yvonne Ruwaida med energijätten Vattenfalls ledning.

Nu har hon värvats av företaget som kallas för "en skam för Sverige" och som kritiserats hårt för sin miljöfarliga verksamhet av miljöorganisationen Greenpeace.

– Jag ska jobba med innovationer och förändringsarbete, bekräftar Ruwaida, som i dag arbetar som Miljöpartiets planeringschef i regeringshögkvarteret Rosenbad.

I regeringskansliet Rosenbad slog nyheten i morse ned som en bomb:

En av Miljöpartiets viktigaste förhandlare har sagt upp sig för att börja som strategisk kommunikatör hos statliga energijätten Vattenfall, som av miljöorganisationen Greenpeace kallats "ett av Europas absolut värsta energibolag".

Enligt Expressens uppgiftslämnare har företaget dock döpt om tjänsten för att "undvika skandal". Yvonne Ruwaida får titeln innovations- och elnätsadministratör.

När Expressen vid 10-tiden i dag fick tag i Ruwaida via regeringskansliets telefonväxel bekräftade hon själv:

– Det stämmer att jag ska jobba på Vattenfall eldistribution.

Vad är det för tjänst?

– Jag ska jobba med innovation och förändringsarbete kring framtidens eldistribution.

Ser du något problem med att gå från regeringskansliet till Vattenfall?

– Jag lämnade min tjänst som statssekreterare för snart ett halvår sedan, och jag kommer inte att jobba mer i regeringskansliet. Jag börjar på Vattenfall i januari.

Det finns de som menar att det borde införas en karantän för de som går från politiken till näringslivet. Vad säger du om det?

– Ja, men mellan tjänsten som statssekreterare tills dess att jag börjar har det gått mer än ett halvår... Det är ju en tid mellan de rollerna.

Här är Yvonne Ruwaida tillsammans med Åsa Romson och Maria Wetterstrand.
Foto: Cornelia Nordström

Yvonne Ruwaida hade kontakt med Vattenfall

Yvonne Ruwaida bekräftar också att hon i rollen som statssekreterare hade kontakter med Vattenfall.

– Jag hade kontakt med väldigt många.

Får du en högre lön nu än vad du haft i regeringskansliet?

– Nej, det kommer jag inte att få.

Enligt uppgifter till Expressen anser inte språkröret Gustav Fridolin att Ruwaidas jobbyte är problematiskt – trots att det strider mot partiets löften om att arbeta för en karantänstid mellan politiken och näringslivet.

Flera S-ministrar ska dock ha reagerat under morgonen.

Efter valet 2014 började Yvonne Ruwaida som statssekreterare hos dåvarande miljöministern Åsa Romson. Hon kom då från en tjänst som kraftsystemingenjör på Vattenfall.

Den gången förklarade hon i ett pressmeddelande som skickades av Vattenfall:

– Det finns säkert fördomar hos en del miljöpartister om Vattenfall, precis som det säkert finns en del fördomar bland en del vattenfallare om Miljöpartiet. Men det går jättebra att både vara miljöpartist och vattenfallare.

Har varit ekonomiskpolitisk talesperson

Yvonne Ruwaida har tidigare varit ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, riksdagsledamot och ordförande för partiets ungdomsförbund Grön Ungdom. Under sin tid som politiker har hon flera gånger hamnat i blåsväder.

1999 avslöjades det till exempel att Ruwaida, som då satt i skatteutskottet och var ledde Miljöpartiets förhandlingsgrupp i budgetfrågor, åkt taxi för 70 000 kronor. Två år senare framkom det att hon handlat för över en kvarts miljon kronor med riksdagens betalkort – utan att redovisa ett enda öre.

När Dagens Nyheter 2010 granskade mobiltelefonkostnaderna i Stockholms stadshus avslöjades det att hon ringt för nästan 45 000 kronor på mindre än två år – dubbelt så mycket som något annat borgarråd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.