Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-toppen Daniel Helldén kritisk mot vänstersvängen

Så vill Miljöpartiet fördubbla Sveriges klimatbistånd till 2025.
Daniel Helldén, borgarråd (MP) i Stockholm, kandiderar till riksdagen 2022.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Slopa förslaget om höjd skatt på fritidshus – det kräver Miljöpartiets toppnamn i Stockholm, Daniel Helldén, inför partikongressen som inleds i dag.

Han är kritisk mot att partiet går åt vänster med nya förslag om höjda bidrag och ersättningar men får mothugg av den okända makthavaren Linus Lakso, som leder partistyrelsen.

– Klimatomställningen går lättare om vi har ett fungerande skyddsnät.

Helldén som är kvar vid makten i Stockholm genom en pakt med de borgerliga partierna går emot sin partiledning på flera punkter, och det strax före kongressen. 

Han vill att Miljöpartiet ska vara ett mittenparti som kan förhandla både åt höger och vänster. Han tycker det är fel att försöka bredda politiken genom att prata mycket om annat än miljö- och klimatfrågor.

– Vi borde tvärtom fokusera ännu mer på miljö och klimat. Vi har högst förtroende i den frågan men är inte i närheten av var vi var för några år sedan. Det är klimatkris, vi borde ha större trovärdighet och opinionen med oss.

Kritisk mot ”sommarstugeskatt”

På kongressen ska ombuden anta ett stort ”program för social rättvisa” med höjda skatter och höjda bidrag och ersättningar. Daniel Helldén tycker att en del förslag visserligen är bra men att helheten drar partiet för långt åt vänster. Det finns punkter han helt vill stryka.

– Jag är kritisk mot förslaget om höjd skatt på fritidshus. Då borde man hellre fundera på den vanliga fastighetsskatten. Med taket på avgiften har vi ju procentuellt väldigt låg fastighetsskatt här i Stockholm till exempel. Det vore smartare fördelningspolitiskt att göra något där än att beskatta fritidshus, säger Helldén som ändå tror att rättviseprogrammet röstas igenom utan någon större diskussion på den digitala kongressen.

Ur ”Program för social rättvisa”

MP vill:

Höja aktivitets- och sjukersättningen

Ge garantipension till fler

Höja riksnormen för försörjningsstödet

Höja barn- och familjeersättningarna

Höja bidrag och ersättningar i takt med inkomstutvecklingen i samhället.

Införa ny modell för en mer progressiv kapitalbeskattning

Höja skatten på fritidshus.

Skärpa 3:12-reglerna

Återinföra värnskatten

Det han ser som en vänstersväng är en uttalad ambition för ökad jämlikhet från det nya språkröret Märta Stenevi, som har resten av partiledningen med sig.

Linus Lakso, sammankallande i Miljöpartiets politiska ledningsgrupp. ”Klimatomställningen måste gå ganska snabbt och då är det lättare om vi har ett fungerande skyddsnät”, säger han.

– Det är fritt fram att tycka vad man vill om hur vi ska profilera oss men det finns en bred uppslutning kring att vi ska bredda vår politik och vässa kraven kring social rättvisa, säger Linus Lakso som leder partistyrelsen. 

– Dels har vi ökande klyftor som leder till sämre integration och ökad brottslighet, sedan tror vi att det är mycket svårare att ställa om till ett hållbart samhälle om vi har ekonomiska orättvisor. Klimatomställningen måste gå ganska snabbt och då är det lättare om vi har ett fungerande skyddsnät.

Kan du ge exempel på vad som kommer att drabba människor så att de måste luta sig på bidrag och försäkringar?

– Nej, det är inte min roll gå in på sådana detaljer, säger Linus Lakso.

Okända makthavare

I uppdraget som ”sammankallande” i partistyrelsen är den 38-årige energiingenjören och Eskilstunabon en av partiets tyngsta företrädare vid sidan av språkrören och partisekreteraren. Det som i andra partier kallas verkställande utskottet heter hos MP ”politiska ledningsgruppen” där tio kända och okända företrädare ingår. Språkrören finns med partistyrelsens presidium – vice sammankallande är Brita Wessinger och Emmali Jansson, med samma doldisfaktor som Linus Lakso.

MP-ledningen

Ledamöterna Miljöpartiets verkställande utskott, ”politiska ledningsgruppen”:

Linus Lakso sammankallande

Brita Wessinger och Emmali Jansson 1:a resp 2:a vice sammankallande

Märta Stenevi och Per Bolund språkrör

Annika Hirvonen och Karolina Skog gruppledare i riksdagen

Rasmus Ling och Emma Hult teamledare i riksdagsgruppen (samhällsteamet resp miljöteamet)

Dessutom ingår den ekonomiskpolitiska talespersonen, just nu Karolina Skog.

Partisekreteraren Katrin Wissing är adjungerad ledamot.

Kongressen hålls under en höst då den politiska turbulensen nått nya höjder och ledningsgruppen i MP spelar nu en central roll. I det pågående bråket med Centerpartiet, som kräver uppluckrat strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare, är det Lakso och de andra i den politiska ledningsgruppen som stämmer av och ger Miljöpartiets förhandlare tummen upp eller ner kring nya förslag och formuleringar. 

– Normalt har den som är sammankallande framför allt stor organisatorisk makt, men Linus Lakso är också väldigt politisk av sig så för att vara sammankallande så är han nog ovanligt mäktig, säger en MP-veteran.

”Tecknar inte firma”

Maktdelningen mellan språkrören och den övriga partiledningen ger också en förklaring till händelsen vid regeringskrisen i somras när en uppgörelse om strandskyddet och skogsägandet var ett villkor för att Annie Lööf skulle rösta fram Stefan Löfven som statsminister igen. Centern fick ett löfte av Stefan Löfven om att kraven skulle uppfyllas, alla trodde att Märta Stenevi och Per Bolund var med på noterna men dagen efter meddelade de att deras partistyrelse sagt nej.

– De skulle ta hem och förankra uppgörelsen, men de kunde inte. Språkrören tecknar inte firma för sitt parti, sa en tung centerkälla till Expressen tidigare i höstas. 

– Om Centerpartiet hanterar sin interndemokrati så hanterar vi vår, kontrade Märta Stenevi.

MP-språkrören Per Bolund och Märta Stenevi. Centerpartister ifrågasätter om de kan ”teckna firma” för partiet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu fortsätter bråket med oförminskad styrka och förhandlingarna går trögt. Det pågår ett chickenrace mellan C och MP som i slutändan kan komma att avgöras av vem som har minst lust att sätta käppar i hjulet för Magdalena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister. 

Det är uppenbart när man lyssnar på språkrören att Miljöpartiet inte tänker låta sig köras över och heller inte lämna regeringen självmant. Linus Lakso odlar sin position som doldis genom att avstå från uttalanden om konflikten.

– Jag vill inte kommentera exakta interna processer, säger han.


LÄS MER: Grön ungdoms David Ling: ”Jag räddar klimatet varje dag” 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Det ekar tomt i den breda mitten 

LÄS MER: Stenevis vänstergir: Höjd skatt på sommarstugor 

LÄS MER: Bråket med C: Det talar för – och emot – att MP lämnar regeringen 

LYSSNA: Politikrummet, Expressens podd om politik: ”Nazibråk och budgetbekymmer”

Expressens politikredaktion gör podden Politikrummet. Från vänster: Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld. Nytt avsnitt varje tisdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Se också:

Bolund: Så vill MP fasa ut fossila bränslen till 2030.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.