Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP-topparna som har testat cannabis

Nya kulturministern Amanda Lind har rökt cannabis. Men hon är inte ensam – i partiets toppskikt finns flera andra som också erkänt att de använt drogen. Amanda Lind tror dock inte att cannabisanvändadet är högre i Miljöpartiet än i andra partier: ”Jag tror att det är personer från flera partier som kan ha begått den här typen av misstag”, säger hon. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Flera MP-statsråd har öppet erkänt att de rökt cannabis.

Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin, bostadsminister Per Bolund, kulturminister Amanda Lind, liksom hennes företrädare Alice Bah Kuhnke har alla använt drogen.

– Jag vet inte om det är en fråga specifikt för miljöpartister. Jag tror att det är personer från flera partier som kan ha begått den här typen av misstag, säger Amanda Lind till Aftonbladet.

Frågan om huruvida statsråd rökt cannabis har blivit ett vanligt inslag i utfrågningarna av nya ministrar. De senaste åren har flera miljöpartistiska statsråd erkänt att de testat drogen – bland annat den nya kulturministern Amanda Lind som tillträdde i januari.

– Jag provade vid två tillfällen. Men det blev inte långvarigt, det var inget jag fastnade i, säger hon i Morgonpasset och lägger till att hon ”inte skulle göra det i dag”.

Hon har i flera intervjuer sedan dess sagt att hon ”står helt bakom” Sveriges restriktiva narkotikapolitik. Till Aftonbladet säger nu Amanda Lind att hon inte tror att erfarenheterna av cannabis är unik för just miljöpartister.

– Jag vet inte om det är en fråga specifikt för miljöpartister. Jag tror att det är personer från flera partier som kan ha begått den här typen av misstag. För mig är det viktigt att vara öppen om det på en gång. Det är ingenting jag står bakom nu och MP och jag står helt bakom Sveriges restriktiva narkotikapolitik, säger hon till tidningen.

Schröder ville utreda – petades

En av få riksdagsledamöter som öppnat för att legalisera cannabis är Anders Schröder (MP). Hösten 2017 berättade han i Sveriges Radio att han vill ompröva den svenska drogpolitiken. Bara veckor senare petades han från sin plats i riksdagen.

Anders Schröder öppnade för en legalisering av cannabis under hösten 2017. Kort därpå petades han från sin plats i riksdagen. Foto: SVEN LINDWALL

– Jag har ju fått många som hört av sig som tycker att det är bra att den här frågan lyfts. De tycker att politiken är konstig, men de vet att det är så kontroversiellt att de inte orkar lyfta den själva, sa han till ETC.

Lövin och Fridolin har rökt cannabis

I partiets högre skikt har språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin båda uppgett att de rökt cannabis. Även bostadsminister Per Bolund, som kandiderar till nytt språkrör, har berättat att han testat ”för många, många år sedan”.

Vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin har tidigare sagt till Expressen att hon testat marijuana ”någon gång i ungdomen men aldrig brukat det”. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!