Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP-toppar petas efter kritiken av ledningen

Carl Schlyter lämnar sin plats som ordförande i EU-nämnden.Foto: Kristofer Sandberg
Valter Mutt säger att han är orolig över Miljöpartiets utveckling och menar att det blivit lägre och lägre i tak.Foto: Cornelia Nordström

MP-topparna Carl Schlyter och Valter Mutt kritiserade sitt eget parti.

Nu tvingas de båda talespersonerna lämna sina uppdrag, skriver SVT Nyheter.

Ny ordförande i EU-nämnden blir Åsa Romson.

– Det här känns inte som en nystart som folk hade hoppats på när man tar till utrensningar, säger Carl Schlyter till TT.

Åsa Romson blir ny ordförande i EU-nämnden. Detta efter att två av Miljöpartiets mest högljudda interna kritiker tvingats lämna sina uppdrag som talespersoner för partiet. Orsaken ska enligt SVT vara att de protesterat mot partiledningen i en rad viktiga regeringsfrågor.

Carl Schlyter lämnar alltså sin plats som ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt är inte längre Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson.

"Känns inte som en nystart"

Till TT säger Carl Schlyter att det hela är en utrensning.

Åsa Romson.Foto: Alex Ljungdahl

– Det här känns inte som en nystart som folk hade hoppats på när man tar till utrensningar.

Han menar att det är lite oklart varför de petats, men att det inte beror på att de misskött sina uppdrag i utskotten. Carl Schlyter säger till TT att det sagts att det ska röra sig om att de agerat på ett sätt som gör att de inte kan fortsätta i sina nuvarande roller.

Har utmanat paritet

Carl Schlyter har flera gånger kritiserat Miljöpartiet, bland annat i frågan om Vattenfalls brunkolsverksamhet. Enligt SVT ska han tillsammans med Valter Mutt ha tagit ställning i frågan om Sveriges värdlandsavtal med Nato genom att försöka stoppa MP:s riksdagsgrupp från att rösta enligt det förslag partiet gått med på i regeringen.

– Det är hur vi har agerat i värdlandsfrågan och andra känsliga frågor. Vi har bara varit lojala med partiet i 98, 99 procent av fallen och det räcker inte. Det ska vara 100 procent lojalitet med partiet och regeringen, säger Schlyter till TT.

Även i Aktuellt på tisdagskvällen riktade han mycket hård kritik mot partiledningen efter beslutet. Schlyter menade att han och Valter Mutt i 99 procent av fallen följt parties linje – men att regeringens värderingar stått i strid med Miljöpartiets i många fall.

– När man säger att du ska göra som du blir tillsagd och inte förespråka det som kongressen säger och partiet säger, utan ensidigt det som 100 procent av fallen regeringen säger, då slutar man regera och blir bara ett parti som lyder, säger Schlyter i SVT.

Oroar sig över utvecklingen

Valter Mutt säger i sin tur att han är orolig över partiets utveckling och menar att det blivit lägre och lägre i tak. Han säger till TT att valet att rösta nej till värdlandsavtalet med Nato är det huvudsakliga skälet till petningen.

– Ja, det var riksdagsgruppens interna valberedning väldigt tydlig med att det var den frågan. De sade att jag var en mycket kompetent ledamot av utrikesutskottet och en bra talesperson, men det var den frågan, säger Valter Mutt.

De behåller båda sina uppdrag som riksdagsledamöter.

Flera nya rollfördelningar

Den nya utskottsfördelningen beslutades Mp om under tisdagskvällen. Nu blir även Anders Schröder ordinarie ledamot i försvarsutskottet och Pernilla Stålhammar blir ordinarie ledamot i utrikesutskottet.

Jakop Dalunde lämnar riksdagen och blir ledamot i Europaparlamentet.

Maria Ferm som är gruppledare för Miljöpartiet i riksdagsguppen berättar att beslutet fattades med brett stöd i riksdagsgruppen.

– Jag hoppas att de personerna som är nyvalda till sina uppdrag kommer att kunna arbeta på ett bra sätt, säger hon.

Maria Ferm vill inte kommentera interna processer eller uppgifterna om att intern kritik skulle ligga till grund för petningen av Schlyter och Mutt.

– Det här handlar om att valberedningen fick det här uppdraget och tog fram sitt förslag som har ett starkt stöd, säger Maria Ferm.

Den nya fördelningen sker mot bakgrunden av regeringsombildningen och att sammansättningen i riksdagsgruppen förändras.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.