På torsdagskvällen kom beskedet att Pernilla Stålhammar lämnar sina utskotts- och nämnduppdrag. Foto: PRESSBILD
På torsdagskvällen kom beskedet att Pernilla Stålhammar lämnar sina utskotts- och nämnduppdrag. Foto: PRESSBILD

MP-topp lämnar sina utskotts- och nämnduppdrag

Publicerad
Uppdaterad

Pernilla Stålhammar petades som MP:s utrikespolitiska talesperson men satt kvar i utrikesnämnden, där sekretessbelagd information tas upp.

På torsdagskvällen kom beskedet att hon lämnar sina utskotts- och nämnduppdrag.

"Förtroendet för henne har tagit skada", skriver MP:s gruppledare Maria Ferm och Jonas Eriksson i ett uttalande.

Pernilla Stålhammar anklagade i ett Facebook-inlägg tidigare bland annat att en tjänsteman som hon haft ett förhållande med och flera andra kolleger "drevat" mot henne och att de var ett säkerhetshot.

Hon backade sedan från sitt uttalande, men petades som utrikespolitisk talesperson i partiet.

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer på sociala medier, sa MP:s partisekreterare Amanda Lind till TT. 

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN

Satt kvar i utrikesnämnden och utrikesutskottet

Trots petningen satt hon kvar i utrikesutskottet och utrikesnämnden, vilket Aftonbladet var först med att berätta. 

I utrikesnämnden förankrar regeringen sin utrikespolitik under sekretess och viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska beslut tas. Ledamöterna väljs av riksdagen för varje mandatperiod men partiet kan uppmana en ledamot att lämna sin plats.

Maria Ferm (MP).Foto: Anna-Karin Nilsson

Lämnar uppdragen

På torsdagskvällen meddelade MP att Pernilla Stålhammar lämnar alla sina utskotts- och nämnduppdrag i riksdagen. 

"Pernilla Stålhammar väljer att lämna alla sina utskotts- och nämnduppdrag i riksdagen. Hon kommer fortsatt vara en del av Miljöpartiets riksdagsgrupp. Bakgrunden till det är de påståenden om partiföreträdare hon skrev på sociala medier och som hon sedan har tagit avstånd från", skriver MP:s gruppledare Maria Ferm och Jonas Eriksson i ett uttalande.

Expressen har sökt Pernilla Stålhammar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag