MP-topp byter parti – går med i Vändpunkt

Max Andersson går med i Partiet Vändpunkt.
Foto: MILJÖPARTIET

Max Andersson drog nyligen tillbaka sin kandidatur för MP i Europaparlamentet.

Nu går han med i det nystartade partiet Partiet Vändpunkt, skriver SvD. 

Max Andersson har varit medlem i Miljöpartiet sedan 1992 och har suttit i Europaparlamntet sedan 2014. Han har även gjort en mandatperiod för MP i riksdagen.

Nu gör han som flera andra tunga MP-profiler och hoppar av partiet. Max Andersson går till det nybildade partiet Vändpunkt.

Flera MP-avhoppare till nya partiet

– Jag kommer i dag att gå över från Miljöpartiet till partiet Vändpunkt för att jag är övertygad om att det behövs ett parti som tar både klimatkrisen på allvar och som vill föra en politik för ekonomisk rättvisa, säger han till Svenska Dagbladet.

MP-avhopparna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets meddelade nyligen att man bildar Vändpunkt som ett radikalare anlternativ till Miljöpartiet. Max Andersson förklarade i en intervju med Expressen i förra veckan att han oroas över att MP är på väg åt höger. Han meddelade även att han drar tillbaka sin kandidatur till Europarlamentet.

Behöver underskrifter och pengar

Nu hoppas kan kunna kandidera i EU-valet för Vändpunkt istället. Samtidigt planerar han att göra klart studierna i molekylärbiologi. 

Men det är fortfarande oklart om Vändpunkt kan ställa upp eftersom det krävs 1500 namnunderskrifter och en halv miljon kronor för att trycka upp valsedlar, skriver SvD. Senast den 28 februari ska namnunderskrifterna vara insamlade.

Partiet Vändpunkt

De tidigare miljöpartisterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets meddelade den 13 februari på DN Debatt att de startar det nya partiet Partiet Vändpunkt.

Partiet tar sikte på EU-valet i maj, men ställer bara upp om det får ihop 1 500 namnunderskrifter, vilket är vad som krävs för att få en skyddad partibeteckning. Enligt ett pressmeddelande från partiet har man nu omkring 700 medlemmar. 

Partiet vill bland annat minska klyftorna, införa en helt ny klimatpolitik, se en progressiv skattereform och se en ”återvitalisering av demokratin”, enligt debattartikeln i DN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.