Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP-tjänsteman klassades som säkerhetsrisk – kan vara bluff

Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Gustav Fridolin.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

En MP-tjänsteman fick lämna sin post efter att ha klassats sin en säkerhetsrisk med rysskopplingar.

Men nu framkommer nya uppgifter om att anklagelserna kan ha varit påhittade av höga chefer, skriver Aftonbladet.

– Om man bara anklagar någon och inte redovisar varför så är det en häxprocess, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets till tidningen.

Den politiska tjänstemannen inom Miljöpartiet omplacerades redan under våren 2015. Senare samma år upphörde anställningen och sedan dess har han lämnat partipolitiken.

Den officiella förklaringen var en tidigare kärlekshistoria med partikamrat, som påstods utgöra ett arbetsmiljöproblem. Men den verkliga förklaringen påstods vara mannens täta kontakter med Ryssland - han hade därmed klassats som en säkerhetsrisk.

En uppgiftslämnare till Expressen påstod att tjänstemannen hade haft kontakter med den ryska ambassaden och även fått gåvor därifrån i form av presentkort.

Men nu rapporterar Aftonbladet att anklagelserna bara kan vara bluff – ett sätt att få bort tjänstemannen från arbetsplatsen.

"En häxprocess"

Det var kanslichefen Anna Stenvinkel och riksdagskanslichefen Eva Svedling som lade fram sin erinran om att mannen var en potentiell säkerhetsrisk.

Mannen ska ha deltagit i möten med ryska ambassadens förstesekreterare, men det skedde alltid i överenskommelse med ansvarig ledamot, skriver Aftonbladet.

 

LÄS MER: Ett år till valet – här är partiernas valstrategier 

 

Det är nu riksdagsledamoten Annika Lillemets som träder fram i Aftonbladet och hävdar att ryssanklagelserna var tagna ur luften, samt att de ansvarig vägrar att svara på frågor om fallet.

– Om man anklagar någon för att vara en säkerhetsrisk, då ska man naturligtvis ha mycket på fötterna. Om man bara anklagar någon och inte redovisar varför så är det en häxprocess, säger hon till tidningen.

Nekas nya uppdrag

Mannen har varken blivit kontaktad av Säpo eller riksdagens säkerhetstjänst, eller någon annan utredare, vilket han själv påstår borde ha skett som det fanns substans i anklagelserna.

Tjänstemannens förra chef, MP:s kanslichef Anna Stenvinkel, hänvisar till att en visselblåsare har lämnat informationen, skriver Aftonbladet. I övrigt vill partiet inte ge några ytterligare förklaringar till varför mannen fick sluta.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Här är frågorna som kommer avgöra valet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.