Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPFoto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
 Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Gustav Fridolin. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNGustav Fridolin. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

MP-tjänsteman klassades som säkerhetsrisk – kan vara bluff

Publicerad

En MP-tjänsteman fick lämna sin post efter att ha klassats sin en säkerhetsrisk med rysskopplingar.

Men nu framkommer nya uppgifter om att anklagelserna kan ha varit påhittade av höga chefer, skriver Aftonbladet.

– Om man bara anklagar någon och inte redovisar varför så är det en häxprocess, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets till tidningen.

Den politiska tjänstemannen inom Miljöpartiet omplacerades redan under våren 2015. Senare samma år upphörde anställningen och sedan dess har han lämnat partipolitiken.

Den officiella förklaringen var en tidigare kärlekshistoria med partikamrat, som påstods utgöra ett arbetsmiljöproblem. Men den verkliga förklaringen påstods vara mannens täta kontakter med Ryssland - han hade därmed klassats som en säkerhetsrisk.

En uppgiftslämnare till Expressen påstod att tjänstemannen hade haft kontakter med den ryska ambassaden och även fått gåvor därifrån i form av presentkort.

Men nu rapporterar Aftonbladet att anklagelserna bara kan vara bluff – ett sätt att få bort tjänstemannen från arbetsplatsen.

"En häxprocess"

Det var kanslichefen Anna Stenvinkel och riksdagskanslichefen Eva Svedling som lade fram sin erinran om att mannen var en potentiell säkerhetsrisk.

Mannen ska ha deltagit i möten med ryska ambassadens förstesekreterare, men det skedde alltid i överenskommelse med ansvarig ledamot, skriver Aftonbladet.

 

LÄS MER: Ett år till valet – här är partiernas valstrategier 

 

Det är nu riksdagsledamoten Annika Lillemets som träder fram i Aftonbladet och hävdar att ryssanklagelserna var tagna ur luften, samt att de ansvarig vägrar att svara på frågor om fallet.

– Om man anklagar någon för att vara en säkerhetsrisk, då ska man naturligtvis ha mycket på fötterna. Om man bara anklagar någon och inte redovisar varför så är det en häxprocess, säger hon till tidningen.

Nekas nya uppdrag

Mannen har varken blivit kontaktad av Säpo eller riksdagens säkerhetstjänst, eller någon annan utredare, vilket han själv påstår borde ha skett som det fanns substans i anklagelserna.

Tjänstemannens förra chef, MP:s kanslichef Anna Stenvinkel, hänvisar till att en visselblåsare har lämnat informationen, skriver Aftonbladet. I övrigt vill partiet inte ge några ytterligare förklaringar till varför mannen fick sluta.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Här är frågorna som kommer avgöra valet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag