Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP-tjänsteman fick sluta – var säkerhetsrisk

Det var under våren 2015 som Miljöpartiets politiska tjänsteman i riksdagen placerades om. Senare samma år upphörde anställningen och sedan dess har han lämnat partipolitiken.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Fridolin.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Romson.
Foto: Alex Ljungdahl

En MP-tjänsteman tvingades bort från sitt riksdagsjobb - eftersom han ansågs vara en säkerhetsrisk.

Personen uppges ha haft täta kontakter med ryska företrädare.

– Tjänstemannen har haft kontakter med den ryska ambassaden och även fått gåvor därifrån i form av presentkort, säger en uppgiftslämnare till Expressen.

Den tidigare MP-tjänstemannen har nu en ny anställning hos ett företag som har uppdrag för försvarsindustrin.

Det var under våren 2015 som Miljöpartiets politiska tjänsteman i riksdagen placerades om. Senare samma år upphörde anställningen och sedan dess har han lämnat partipolitiken.

Den officiella förklaringen var en tidigare kärlekshistoria med partikamrat, som påstods utgöra ett arbetsmiljöproblem.

Men den verkliga förklaringen ska ligga i mannens täta kontakter med Ryssland - som ska ha ansetts utgöra en säkerhetsrisk, rapporterar Aftonbladet som har varit i kontakt med flera källor inom partiet.

Enligt uppgift till Expressen ska utredningen, som beskrivs som “extremt känslig”, pågått under en tid och resulterat i att tjänstemannens dator beslagtogs. Samtidigt ska mannen ha blivit av med sina inloggningar till olika IT-system.

Peter Hultqvist.
Foto: Gunnar Ask / ALL OVER PRESS AOP

– Tjänstemannen har haft kontakter med den ryska ambassaden och även fått gåvor därifrån i form av presentkort, säger en uppgiftslämnare.

Syfte: Etablera mer vänlig inställning till Ryssland

Syftet bakom de täta kontakterna med Rysslands ambassad ska ha varit att få MP att ändra riktning till en mer ryssvänlig inställning. Tjänstemannen har tidigare uttalat sig för sitt partis räkning i frågor som rör Nato och synen på Ryssland, och bland annat hävdat att närområdet är stabilt och att Sverige inte skulle ha något mervärde av ett medlemskap utan konstaterat att Ryssland skulle ha känt sig trängt av en sådan Natoexpansion.

Han har vid minst ett tillfälle tagit emot tjänstemän från den ryska ambassaden i riksdagen. Under tiden ska han också ha försökt att introducera ryska vänner för partikolleger.

När mannen 2014 sökte jobb på UD stötte han på patrull, uppger en källa för Aftonbladet.

– Beskedet från XX (en högt uppsatt anställd på UD reds. anm.) var ”Han ska inte in på UD. Det finns en mapp på honom”, säger källan.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera fallet som rör MP-tjänstemannen, men menar samtidigt att det är väl känt att Ryssland spionerar i Sverige.

– Jag tänker inte gå in och prata om det här ärendet överhuvudtaget. Däremot är det väl känt att Ryssland bedriver spionage i Sverige. Det har framgått av Säpos årsredovisning exempelvis. Det måste man vara vaksam på. Det är bra att det blir offentliggjort på olika sätt för det höjer människors medvetande i sammanhanget. Det finns ett intresse för svenska militära anläggningar och rekrytering av olika agenter. Det finns intresse för att tillskansa sig information som är konfidentiell. Jag kan bara konstatera att jag inte är förvånad över att spioneri förekommer och att rekryteringsförsök kan förekomma, säger han.

Expressen har via telefon sökt tjänstemannen.
Är du orolig för att ni inte har tillräckligt bra koll på tjänstmän i regeringspartierna?

– Jag förutsätter att Säpo sköter sitt arbete. Jag har inga andra indikationer än att de gör de och att saker och ting blir uppmärksammade och avbrutna, är också ett tecken på att Säkerhetspolisen fungerar.

Säpo informerades

Endast en liten krets i Miljöpartiet ska ha känt till omständigheterna kring tjänstemannen och högt uppsatta företrädare ska medvetet ha hållits utanför för att inte blandas in. Ett PM med talepunkter ska ha upprättats, för om informationen nådde allmänheten.

Säpo ska också ha varit informerade om situationen.

Andra källor i partiet ifrågasätter uppgifterna.

– Min bedömning är att det här hade helt andra orsaker men att det där med ”säkerhetsrisk” var ett bra argument för att få bort honom. Det går inte att ifrågasätta. Sedan är det möjligt att det låg ett korn av sanning i det, det vet inte jag, säger en källa till Aftonbladet.

Expressen har via telefon sökt tjänstemannen.

Miljöpartiets kanslichef Anna Stenvinkel ansvarar för ärendet, men avböjer att kommentera. Hennes pressekreterare Pontus Tengby hänvisar i stället till en intervju som hon gjort med Aftonbladet. I intervjun bekräftar hon att tjänstemannen blev arbetsbefriad, men ger inga detaljer med motiveringen att partiet inte kommenterar enskilda personalärenden.

Samtidigt är flera riksdagspartier oroade över rysskopplingarna.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt att vi har människor i Sveriges riksdag som arbetar och har ett tätt samröre med Ryssland och tydligen inte har helt rent mjöl i påsen, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, till Aftonbladet.

Hon kräver att språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin u går ut med all information de har:

– Det är viktigt att man går och berättar vad som har hänt och berättar vad man vet. Att ledande företrädare tar avstånd ifrån det.

Riksdagsledamoten Roger Haddad, L, anser att säkerheten i riksdagen måste bli bättre.

– Det här visar återkommande att rutinerna måste ses över. Liberalerna krävde redan i höstas, när det var ett annat uppmärksammat fall, att riksdagsstyrelsen och säkerhetschefen skulle gå igenom säkerhetsrutinerna med de olika partikanslierna, säger han till Aftonbladet.

SD kräver möte med riksdagens gruppledare

I höstas uppdagades uppgifter som ledde till att två SD-företrädare försvann från sina poster efter ryska kopplingar.

Alexander Fridback, mannen bakom pseudonymen "Egor Putilov", sa upp sig från SD:s kansli när han av flera experter pekades ut som en potentiell säkerhetsrisk, bland annat på grund av en fastighetsaffär med en rysk affärsman 2014 - där Fridback genom snabba affärer tjänade sex miljoner kronor.

Kort därefter stängdes Dick Abrahamsson, då politisk sekreterare åt Kent Ekeroth i justitieutskottet, av efter avslöjanden om att han bland annat spridit rysk propaganda på Facebook.

I samband med det hölls ett särskilt möte mellan riksdagspartiernas gruppledare där man diskuterade säkerhetsrutiner kring riksdagens anställda.

Nu har partiets gruppledare Mattias Karlsson lämnat in en begäran till talmannen om ett likadant möte med anledning av misstankarna kring MP-tjänstemannen.

– Jag tycker det är rimligt att vi har det nu också. De här anklagelserna är dessutom mer allvarliga eftersom det inom hans parti finns uppgifter om att han försökt påverka i samarbete med ryska myndigheter, säger Mattias Karlsson.

Han fortsätter:

– Skulle de här anklagelserna stämma att man medvetet i samarbete med ryska myndigheter försökt påverka det politiska systemet så är det spionage och något som är väldigt allvarligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.