Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

MP stora vinnaren - C och KD under strecket

Publicerad

Miljöpartiet har vind i seglen.
Tillsammans är S och MP större än alliansen, visar DN/Ipsos septembermätning.
Men varken Centerns storsatsning på järnvägen och Kristdemokraternas flirt med pensionärerna i form av en skattesänkning verkar ha fått önskad effekt.
Både KD och C hamnar under fyraprocentspärren.

Motgångarna fortsätter för Annie Lööf, (C) och Göran Hägglund, (KD).

Centerns senaste järnvägssatsning och KD:s skattesänkning för pensionärerna har inte hjälpt de sjunkande opinionssiffrorna. Inget av partierna klarar sig över fyraprocentspärren i DN/Ipsos senaste septembermätning. KD lägger sig på 3,2 procent, ett tapp med 0,8 procentenheter jämfört med föregående mätning. Centerns 3,7 är en minskning med 1,2 procentenheter.

Lööf firade i veckan ett år som partiledare och förklarade då för Expressen hur hon skulle vända de dåliga opinionssiffrorna:

– Genom ett idogt arbete med tydlig färdplan framåt, nytt idéprogram och tydlighet gentemot väljarna om varför man ska välja Centerpartiet, sa hon då.

Större än alliansen

Underökningen visar att S och MP tillsammans skulle bli större än alliansen om det vore val. Ihop är de rödgröna 5,9 procentenheter större än allianspartierna. Miljöpartiet ökade med 2,1 procentenheter jämfört med Ipsos senaste mätning - det parti som i mätningen går mest framåt.

En helomvändning jämfört med Yougovs septemberundersökning som publicerades i Metro den 10 september då MP backade mest av alla partier.
Mätningen gjordes mellan 6-25 september, alltså före Miljöpartiets utspel om höjda klimatskatter och höjt bensinpris som kom i torsdags.

Fridolin är pappaledig

Hur stor del av höjningen partiet har att tacka sina språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin för framgår inte av undersökningen. Gustaf Fridolin är just nu pappaledig med sin dotter och när Åsa Romson, som väntar barn, går på föräldraledighet i vinter ersätts hon av Stockholmspolitikern Rebwar Hassan, skriver Dagens Nyheter.

MP är mätningens vinnare. Partiet ökar med 2,1 procentenheter till 9,9 procent.

Sämst är utvecklingen för C och V som tappar 1,2 procentenheter vardera. V håller sig dock fortfarande på rätt sida om 4-procentgränsen.

Det rödgröna blocket får 49,5 procent mot 43,6 för alliansen.

Mätningen publiceras i Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag