Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP stora vinnaren - C och KD under strecket

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Miljöpartiet har vind i seglen.
Tillsammans är S och MP större än alliansen, visar DN/Ipsos septembermätning.
Men varken Centerns storsatsning på järnvägen och Kristdemokraternas flirt med pensionärerna i form av en skattesänkning verkar ha fått önskad effekt.
Både KD och C hamnar under fyraprocentspärren.

Tror du något av allianspartierna kommer att åka ur riksdagen?

Så gjordes undersökningen

Fråga: Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?
Undersökningsperiod: 6-25 september 2012.
Metod: Telefonintervjuer.
svarsfrekvens: 2 256, andelen osäkra väljare är 21,1 procent.
Beställare: Dagens Nyheter.
Mät­institut: Ipsos.
Centerns minskning med 1,2 ­procentenheter är inte statistiskt säkerhetsställd.
Den enda förändring som är statistiskt säkerhetsställd är att Miljöpartiets stöd ökar med 2,1 procent­enheter till 9,9 procent.

Statsvetaren Magnus Blomgren om undersökningen

MP 9,9 (+2,1)
"Det är ju lite kommunicerande kärl mellan S och MP. Skillnaden är att MP också kan ta väljare från de borgerliga som C och FP."

SD 5,8 (+ 0,9)
"SD är inte alls med i den politiska debatten, något de både kan vinna och förlora på. De har lite drygt fem procent och det har de haft hela tiden."

FP 6,3 (+ 0,8)
"Det är inte så konstigt att de ökar. Någon måste vinna på bekostnad av att de andra borgerliga partierna går ned."

M 30,6 (- 0,3)
"Det är knappt någon skillnad. Det som är intressant med de här siffrorna är att trots att vi haft ett par veckor med budget- och ekonomifrågor så verkar det inte ha boostat opinionen."

KD 3,2 (- 0,8)
"Det är lite samma sak som med Centern, skillnaden är att KD har en partiledare som hållit på ett tag. Men även detta är ett splittrat parti."

S 34,7 (– 0,8)
"Trots affärsplanen lyckas de ju inte riktigt flyga fram som en tydlig opposition hittills. Det är väl det som gör att det inte går framåt."

C 3,7 (-1,2)
"C och KD är de två olycksbarnen nu. De har gigantiska bekymmer. Centern hamnar i ett knepigt läge när Annie Lööf också börjar ifrågasättas internt."

V 4,9 (– 1,2)
"Vänstern har inte kommit fram i diskussionen om ekonomi och budget och det kostar för dem."

Motgångarna fortsätter för Annie Lööf, (C) och Göran Hägglund, (KD).

Centerns senaste järnvägssatsning och KD:s skattesänkning för pensionärerna har inte hjälpt de sjunkande opinionssiffrorna. Inget av partierna klarar sig över fyraprocentspärren i DN/Ipsos senaste septembermätning. KD lägger sig på 3,2 procent, ett tapp med 0,8 procentenheter jämfört med föregående mätning. Centerns 3,7 är en minskning med 1,2 procentenheter.

Lööf firade i veckan ett år som partiledare och förklarade då för Expressen hur hon skulle vända de dåliga opinionssiffrorna:

– Genom ett idogt arbete med tydlig färdplan framåt, nytt idéprogram och tydlighet gentemot väljarna om varför man ska välja Centerpartiet, sa hon då.

Större än alliansen

Underökningen visar att S och MP tillsammans skulle bli större än alliansen om det vore val. Ihop är de rödgröna 5,9 procentenheter större än allianspartierna. Miljöpartiet ökade med 2,1 procentenheter jämfört med Ipsos senaste mätning - det parti som i mätningen går mest framåt.

En helomvändning jämfört med Yougovs septemberundersökning som publicerades i Metro den 10 september då MP backade mest av alla partier.
Mätningen gjordes mellan 6-25 september, alltså före Miljöpartiets utspel om höjda klimatskatter och höjt bensinpris som kom i torsdags.

Fridolin är pappaledig

Hur stor del av höjningen partiet har att tacka sina språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin för framgår inte av undersökningen. Gustaf Fridolin är just nu pappaledig med sin dotter och när Åsa Romson, som väntar barn, går på föräldraledighet i vinter ersätts hon av Stockholmspolitikern Rebwar Hassan, skriver Dagens Nyheter.

MP är mätningens vinnare. Partiet ökar med 2,1 procentenheter till 9,9 procent.

Sämst är utvecklingen för C och V som tappar 1,2 procentenheter vardera. V håller sig dock fortfarande på rätt sida om 4-procentgränsen.

Det rödgröna blocket får 49,5 procent mot 43,6 för alliansen.

Mätningen publiceras i Dagens Nyheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!