Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-smällen: V vill stjäla miljöfrågan

Jonas Sjöstedt riktar hård kritik mot Åsa Romsons hantering av Vattenfall – och säger att Vänsterpartiet ska bli Sveriges bästa klimatparti.
Foto: Peo Möller
Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: STELLA PICTURES
Åsa Romson.
Foto: STELLA PICTURE

Nu kommer nästa smäll för Miljöpartiet. 

Vänsterpartiet gör sig redo att utmana MP:s största profilfråga och väntas anta ett ekologisktekonomiskt program under helgens kongress. 

– Vi ska bli Sveriges bästa klimatparti, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt som är starkt kritisk till Åsa Romsons hantering av Vattenfall. 

Nu riktar Vänsterpartiet in sig på Miljöpartiets stora hjärtefråga - miljö och klimat. Under partiets kongress som inleddes under torsdagen väntas partiet anta ett nytt ekologisktekonomiskt program. 

– Vi ska bli Sveriges bästa klimatparti. Vi ska låta klimatfrågan genomsyra vår ekonomiska politik och vår syn på hur industrin ska utvecklas. Vi ska få ner utsläppen så att Sverige blir världsledande. 

Jonas Sjöstedt är besviken på regeringen i flera frågor. 

– Det gäller inte minst klimatpolitiken och där är Vattenfall en huvudfråga, säger han och syftar på den troliga försäljningen av bolagets brunkolsverksamhet.  

– Gör man fel i regeringen om Vattenfall då har man gjort bort sig i klimatpolitiken. Det gäller så stora utsläpp, det gäller 24 gånger det som Sverige släpper ut på ett år. Då spelar det mindre roll vad man gör i övrigt om man inte gör rätt där.

Sjöstedt: Regeringen kan visst besluta om brunkolet

Senast under onsdagen sa MP-språkröret Åsa Romson i SVT:s "Gomorron" att hon inte har makt att påverka om de tyska reglerna tillåter fortsatt användning av brunkol. 

– Regeringen är ägare och kan visst besluta det här, protesterar Sjöstedt. 

– Det är kanske det viktigaste klimatbeslutet i Åsa Romsons liv, säger Sjöstedt som hotar med att ta frågan till riksdagen om regeringen inte går åt hans håll. 

Under V-kongressen väntas ledningen pressas hårt om budgetsamarbetet med regeringen. Det finns hård internkritik mot Vänsterpartiets roll - bland annat finns röster som vill bryta eller ompröva samarbetet.

– Det är en bra och naturlig diskussion att ha. Jag står till 100 procent för våra uppgörelser. Jag tycker att vi verkligen har levererat. 

Jonas Sjöstedt: Mött väldigt hårt motstånd från regeringen

Kritiker menar också att man lyckats för dåligt i budgetförhandlingarna eftersom man inte lyckats få regeringen att gå längre i frågan om skatter. 

Också kring kärnkraftsfrågan väntas en het debatt efter att partiet vill prioritera ett fossiloberoende i stället för en snabb kärnkraftsavveckling. V-ledaren tror själv att det blir en av de mest intensiva och att det kan "gå bägge vägar".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.