MP släpper inte stoppad reform – varnar för motåtgärder

M, KD, V och SD överens om välfärden.
MP-språkröret och biträdande finansministern Per Bolund.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP-språkröret går till hårt angrepp mot oppositionen och menar att en famtida M-ledd regering kan få smaka på sin egen medicin.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Per Bolund.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet var en av de stora förlorarna på oppositionspartiernas uppgörelse på onsdagen, som innebar att MP:s satsning på ”utvecklingstid”, tidigare kallat friår, stoppas.

Men nu säger MP-språkröret och biträdande finansministern Per Bolund att partiet inte släpper reformen och vill genomföra den under mandatperioden. 

Samtidigt går han till hårt angrepp mot oppositionen, och gör klart att framtida M-ledda regeringar kan få smaka på sin egen medicin.

– Kraven på en extrabudget kan komma när som helst, säger Bolund.

Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna kom på onsdagen överens om en extra ändringsbudget med 2,5 miljarder till landets kommuner och regioner. Och under torsdagens möte i riksdagens finansutskott lade de tre partierna också fram ett utskottsinitiativ som fick majoritet eftersom SD gav sitt stöd.  

Det innebär att flera av regeringens aviserade reformer nu också stoppas för att finansiera satsningen, däribland en av Miljöpartiets profilreformer.

”Januariavtalet ska genomföras”

Det handlar om partiets omdebatterade satsning på ”utvecklingstid”, som är ett omarbetat förslag av det gamla friåret. Reformen skulle ha kosta drygt 200 miljoner kronor i år, för att sedan stiga i kostnad till 1 miljard 2022.

– Det här handlar om budgeten som gäller för det här året. Och under 2020 var det bara 200 miljoner som var avsatta och för reformen, som skulle komma i större skala senare. Vi får återkomma när vi analyserat färdigt här, men det är inte självklart att någon av de reformer som man nu tar finansiering ifrån, inte ska vara möjliga att genomföra, säger Per Bolund och fortsätter:

– Vi har kommit överens om ett januariavtal och vår inriktning är så klart att det ska genomföras.

Kan ”utvecklingstiden” komma tillbaka redan i höstbudgeten?

– Det är för tidigt att svara på.

Både när det gäller Centerns profilreform med det så kallade ingångsavdraget och Miljöpartiets ”utvecklingstid” hade regeringen räknat med att de stora kostnaderna för reformerna skulle komma först nästa år och 2022, då ingångsavdraget skulle kosta en bra bit över 6 miljarder.

Det gör att regeringen kan återkomma och lägga in reformerna redan i höstbudgeten, men då riskerar man samtidigt att oppositionen återigen går in och kör över regeringen.

”Väldigt skadligt för förtroendet”

Per Bolund är upprörd över oppositionens agerande, som han menar skadar tilltron till hela den ekonomiska politiken. 

– Det man gjort är väldigt skadligt för förtroendet för den ekonomiska politiken. Det som är viktigt för alla aktörer, inte minst kommuner och regioner, är att man kan lita på att det som staten säger och utlovar faktiskt kommer. När det nu blir en praxis att man kan riva upp budgeten när som helst kommer ingen känna en trygghet med den ekonomiska politiken. Jag tror det är djupt skadligt, säger han.

Den praxis som han menar etableras i och med oppositionens agerande, kan komma att användas även mot framtida M-ledda regeringar, menar han.

– Nu har man brutit en vall, och det gör att kraven på en extrabudget kan komma när som helst. Det gör att vi inte har någon ordnad budgetprocess, och det är inte bra.

”V accepterar SD som stödparti”

Att det forna samarbetspartiet Vänsterpartiet, som Miljöpartiet tillsammans med övriga januaripartier stängt ute från inflytande, nu går ihop med övriga oppositionen – inklusive SD – beskriver han som djupt ovärdigt.

– Det är värt att notera att Vänsterpartiet nu accepterar Sverigedemokraterna som stödparti. Det är något jag inte trodde skulle hända.

Kommer regeringen behöva agera på något sätt för att möta det här nya hotet från oppositionen?

– Det är inte bara ett hot mot oss utan ett hot mot svensk politik och hur Sverige ska kunna styras. Det är så klart helt unikt att Vänsterpartiet genomför politik tillsammans med Sverigedemokraterna och det är jag väldigt, väldigt oroad över. Men när det gäller konkreta frågor får vi återkomma.

”De lyckas visa hur svag regeringen är”

Statsvetaren Jenny Madestam om de senaste turerna i politiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.