Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP: Satsa på klimatinvesteringar i krisen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Finansminister Magdalena Andersson och Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, Karolina Skog.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP vill till exempel se satsningar på vindkraft.
Foto: OLLE SPORRONG

Miljöpartiet vill att staten ska garantera lån till miljardinvesteringar i gröna innovationer. Det är partiets viktigaste punkt i förhandlingarna om en extra ändringsbudget som pågår nu.

– Vi måste börja se framåt, säger Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson.

Regeringspartierna och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har under våren lagt fram flera extra ändringsbudgetar med anledning av coronakrisen. De sitter just nu och förhandlar om nästa.

I de förhandlingarna driver Miljöpartiet miljardsatsningar i miljö- och klimatinvesteringar, genom en ”grön kreditgaranti”, som ska administreras av Riksgälden eller Exportkreditnämnden. Hur mycket pengar det rör sig om vill partiet inte säga, bara att det handlar om ”mångmiljardsatsningar”.

– Vi tycker det är jätteviktigt att vi inte tappar tempo utan att staten går in och agerar så investeringarna blir gjorda. Det får effekten att vi upprätthåller tempo i klimatarbetet. Det genererar arbete och det handlar om att blicka framåt och ingjuter framtidstro i en krisande ekonomi, säger Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet. 

”Kommer våga satsa”

Det kan bland annat handla om investeringar inom återvinning, vindkraft och sjöfart som ska kunna få statliga kreditgarantier. Staten ska ta 90 procent av risken. I Företagsakuten som inrättades i mars garanterar staten 70 procent av lånen.

– Vi har kontakt med företag som säger att de vill och kommer våga satsa, men de får inte lån av bankerna just nu, säger Karolina Skog.

Är det inte viktigare att fokusera på jobb och företag som håller på att försvinna här och nu än nya investeringar?

– Den här typen av investeringar har alltid positiv effekt på ekonomin och skapar jobb. Vi har sett att vi i tidigare kriser förlorat den här typen av patent och investeringsmöjligheter till andra länder. Det ska vi inte göra den här gången, säger Karolina Skog.

Budgetförhandlingarna som pågår just nu handlar också om omsättningsstöd, alltså direkta ekonomiska stöd till de företag som tappar mycket av sin omsättning. Det är något C och L driver, och även oppositionspartierna M, KD och SD. Imorgon kommer frågan också att tas upp i finansutskottet.

– Vi är inte emot det, men vi har viss oro över att vi bara gör jättedyra saker som har kort bäst-före-datum. Det är viktigt att vi också börjar titta framåt och har råd att göra saker som håller ut lite längre, säger Karolina Skog.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Goda nyheter i kampen mot corona

Allt är inte bara mörkt – utan det finns ljusglimtar i pandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.