Regeringspartierna och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har under våren lagt fram flera extra ändringsbudgetar med anledning av coronakrisen. De sitter just nu och förhandlar om nästa.
I de förhandlingarna driver Miljöpartiet miljardsatsningar i miljö- och klimatinvesteringar, genom en ”grön kreditgaranti”, som ska administreras av Riksgälden eller Exportkreditnämnden. Hur mycket pengar det rör sig om vill partiet inte säga, bara att det handlar om ”mångmiljardsatsningar”.
– Vi tycker det är jätteviktigt att vi inte tappar tempo utan att staten går in och agerar så investeringarna blir gjorda. Det får effekten att vi upprätthåller tempo i klimatarbetet. Det genererar arbete och det handlar om att blicka framåt och ingjuter framtidstro i en krisande ekonomi, säger Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.
”Kommer våga satsa”
Det kan bland annat handla om investeringar inom återvinning, vindkraft och sjöfart som ska kunna få statliga kreditgarantier. Staten ska ta 90 procent av risken. I Företagsakuten som inrättades i mars garanterar staten 70 procent av lånen.
– Vi har kontakt med företag som säger att de vill och kommer våga satsa, men de får inte lån av bankerna just nu, säger Karolina Skog.
Är det inte viktigare att fokusera på jobb och företag som håller på att försvinna här och nu än nya investeringar?
– Den här typen av investeringar har alltid positiv effekt på ekonomin och skapar jobb. Vi har sett att vi i tidigare kriser förlorat den här typen av patent och investeringsmöjligheter till andra länder. Det ska vi inte göra den här gången, säger Karolina Skog.
Budgetförhandlingarna som pågår just nu handlar också om omsättningsstöd, alltså direkta ekonomiska stöd till de företag som tappar mycket av sin omsättning. Det är något C och L driver, och även oppositionspartierna M, KD och SD. Imorgon kommer frågan också att tas upp i finansutskottet.
– Vi är inte emot det, men vi har viss oro över att vi bara gör jättedyra saker som har kort bäst-före-datum. Det är viktigt att vi också börjar titta framåt och har råd att göra saker som håller ut lite längre, säger Karolina Skog.
LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan