MP saknar kandidater – i en av fyra kommuner

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi intervjuas av Helena Gissén.
Flera miljöpartister avgår efter hat och hot.
Foto: JOHAN JEPPSSON / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet saknar helt lokala kandidater i en av fyra kommuner, skriver Svenska Dagbladet

Sara Pettersson, avgående vice ordförande i kommunfullmäktige i Laxå, säger att det är ökat hat och hot ligger bakom hennes beslut. 

– Jag tänker inte ställa upp på det, säger hon till tidningen.

Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, är miljöpartister de politiker som utsätts för hot, våld och trakasserier i allra högst grad. 

Samtidigt saknar 72 kommuner i Sverige kandidater till kommunvalet i september. Därmed kan var fjärde kommun i landet vara utan alternativ för väljarna.

Näst sämst är Liberalerna och KD, som saknar kandidater i 40 respektive 36 kommuner.

I Kiruna är det första gången på många år som Miljöpartiet kommer ha en blank valsedel. Ingen av de sju nuvarande namnen, inklusive partiordföranden Anders Bältsjö, kommer ställa upp. 

– Det är så klart tråkigt, och det är ett demokratiproblem. Men man är ganska utsatt som miljöpartist, säger han till SvD. 

”Ännu mer hat”

Sara Petterson avgår som vice ordförande i kommunfullmäktige i Laxå. Hon säger att hatat blivit värre de senaste åren, och det är därför hon inte ställer upp igen.

– I valrörelsen skruvas allt upp och det blir ännu mer hat. Jag kände att jag inte orkade. Jag har tidigare diagnosticerats med ångestsymtom och i perioder haft svårt att få ihop vardagen, säger Sara Pettersson som även velat få mer tid för familjen.

Johan Wänström, forskare i statsvetenskap vid Linköpings universitet, säger till SvD att de vita fläckarna gör att det bland annat blir svårare att fostra nya politiker till rikspolitiken. 

Men enligt Valmyndighetens statistik har de lokala kandidaterna generellt blivit fler sedan 2018. SD och KD har störst ökning, och även V har ökat. 

”Får räkna med att ryssarna lägger sig i vår valrörelse”

Peter Hultqvist om hur Ryssland kan påverka svenska valet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.