Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP säger nej till valallians med S och V

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong /Kristoffer sjögren/Scanpix

STOCKHOLM. Miljöpartiet bör gå till val på egen hand, anser en majoritet av partiets regionala toppolitiker.

– Vi kommer att gå till val på att få en ny och en grönare regering, säger språkröret Gustav Fridolin.

Inför valet 2010 bildade Miljöpartiet en allians med S och V och de skrev ett gemensamt valmanifest. Den vägen vill miljöpartisterna inte pröva igen.

Svenska Dagbladet har talat med 23 av Miljöpartiets 26 regioner och från 16 av dem fått svaret att partiet ska möta väljarna utan att ingå i något valsamarbete.

– Om vi nu ska vara en tredje kraft så går det inte att binda sig, säger Anna Hildebrand, ordförande i Jämtland, till tidningen.

En enda tycker att ett formaliserat samarbete före valet vore bra.

Språkröret Gustav Fridolin räknar med att partiet kommer att behöva ge någon typ av besked inför valet om vem det kan tänkas samarbeta med, men det är inte aktuellt med ännu ett gemensamt valmanifest.

Fridolin vill inte utesluta något parti som samarbetspartner, förutom Sverigedemokraterna. Han uppger dock att Miljöpartiet aldrig kommer att bli en del av den borgerliga alliansregeringen med den politik som förs i dag.

– Vi kan aldrig acceptera försämringarna av trygghetssystemen och att man inte kan möta utmaningarna vi står inför: klimatet, arbetslösheten och skolan, säger han.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.