MP röstar som S i två av tre fall

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Miljöpartiet röstar oftast som Socialdemokraterna i riksdagen, men i en tredjedel av fallen väljer man regeringens alternativ.

Det visar en genomgång som Svenska Dagbladet gjort inför MP:s kongress som inleds i dag.

Miljöpartiet har bra stöd i opinionen inför kongressen som inleds i Västerås i dag.

I den senaste opinionsundersökningen från Sifo noterade man 10,9 procent – en statistiskt säkerställd uppgång på hela 2,0 procentenheter.

Det är alltså med gott självförtroende språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin reser till Västerås.

Skulle valresultatet nästa år landa på samma siffra vore det ökning med nästan 4 procentenheter sedan valet 2010 då man fick 7,3 procent.

MP:s goda opinionsstöd gör också att frågan om vilket parti man skulle samarbeta med i en eventuell regering extra intressant.

Röstar med S

SvD har gått igenom hur partiet röstat i riksdagen sedan förra valet. Föga förvånande är svaret att man i två tredjedelar av de granskade omröstningarna gått på samma linje som S.

Samtidigt visar genomgången att man i en tredjedel av omröstningarna valt regeringsalliansens linje.

I vissa frågor står man närmre regeringen, det gäller bland annat i finansutskottet, i frågor om statlig förvaltning och kreditupplysning samt i socialförsäkringsutskottet.

Regeringen och Miljöpartiet har en överenskommelse migrationspolitiken, vilket är en del av förklaringen till samsynen på vissa områden.

– De flesta frågor som vi har hanterat i utskottet handlar om migration och där ligger ju hela vår uppgörelse, säger Gunvor G Eriksson, gruppledare för MP och ledamot i socialförsäkringsutskottet till SvD.

Folkpartiet alternativ

Samtidigt uppger sju regioner, i en rundringning som SvD gjort, att man kan tänka sig att samarbeta med Folkpartiet.

Fem regionsordföranden kan tänka sig att göra gemensam sak med Centerpartiet.

Språkröret Åsa Romson ser inte regeringsalliansen i dess nuvarande form som ett tänkbart samarbetsalternativ.

Vänsterpartiet ses inte heller som en möjlig samarbetspartner.

– Vi måste ju hoppas på att Socialdemokraterna – i första hand – också vill genomföra reformer som stärker Sverige. Så att det går att göra något annat än vad den här regeringen gör, säger Åsa Romson enligt SvD.

Kan Miljöpartiet regera tillsammans med Socialdemokraterna?

SvD:s granskning

Svenska Dagbladet har granskat de beslut där MP utan S har gått på regeringens linje och där S och MP röstat på samma sätt.

Det handlar alltså inte om en genomgång av alla riksdagsbeslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.