MP rejält uppåt i
ny Sifo-mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Glada miner. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har all anledning att vara glada. Miljöpartiet ökar med två procentenheter, enligt en ny Sifoundersökning.
Foto: Emil Nordin

Valet 2014 närmar sig med stormsteg.

En ny mätning av Svd/Sifo visar att Miljöpartiet ökar medan kristdemokraten Göran Hägglund får sin lägsta Sifo-siffra någonsin sedan 1995, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Om drygt ett år är det dags för val. En ny mätning i maj från Svd/Sifo visar att 10,9 procent skulle rösta på Miljöpartiet om det var val i dag. Det är en ökning med två procentenheter, vilket är mätningens enda statistiska förändring.

Nytt partiprogram

På fredag inleds Miljöpartiets kongress i Västerås där de ska anta ett nytt partiprogram - och då har språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson anledning att vara glada.

En tidigare mätning i maj gjord av Expressen/Demoskop visade att 56 procent av de tillfrågade tyckte att Gustav Fridolin var en tillgång för partiet, medan motsvarande siffra för Åsa Romson som kommer tillbaka från föräldraledigheten i veckan, var 27 procent.

Kristdemokraterna ser däremot ut att ha det tuffare. Mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet i dag visar att han aldrig har haft en så låg Sifosiffra sedan 1995. Bara 2,7 procent skulle rösta på partiet om det var val i dag vilket skulle göra att partiet hamnar under riksdagsspärren på 4,0 procent. Siffran är en minskning med 0,9 procentenheter från april, visar Svd/Sifos opinionsmätning. Siffran är däremot inte statistisk säkerställd.

Rödgröna i ledning

Även Socialdemokraterna backar i opinionsundersökningen där 32,8 procent skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Trots backningen med knappt två procentenheter är Socialdemokraterna det parti som flest skulle rösta på om det vore val i dag.

Mätningen visar också att de rödgröna skulle få 50,7 procent av rösterna om det vore val i dag. Alliansen skulle få 41,6 procent av rösterna, skriver Svd i dag.

Så gick undersökningen till

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

Undersökningsperiod: 6-16 maj.

Metod: Intervjuer.

Antal tillfrågade: 1 922 personer.

Statistiskt säkerställd: Den enda siffran som är statistiskt säkerställd är Miljöpartiets ökning med 2,0 procentenheter.

Beställare: Svenska Dagbladet.

Mätinstitut: Sifo.

Opinionen enligt Sifo i maj

Så stort stöd får partierna i mätningen i procent

Parti Väljarstöd Förändring*

Moderaterna 28,4 +0,5

Folkpartiet 6,4 +1,0

Kristdemokraterna 2,7 -0,9

Centerpartiet 4,1 +0,6

Socialdemokraterna 32,8 –1,6

Miljöpartiet 10,9 +2,0

Vänsterpartiet 7,0 0,0

Sverigedemokraterna 6,6 –1,4

*Förändring i procentenheter sedan föregående mätning

Rödgröna Alliansen

50,7 +0,4 41,6 +1,6

Källa: Sifo, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.