Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP rejält uppåt i
ny Sifo-mätning

Glada miner. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har all anledning att vara glada. Miljöpartiet ökar med två procentenheter, enligt en ny Sifoundersökning. Foto: Emil Nordin

Valet 2014 närmar sig med stormsteg.

En ny mätning av Svd/Sifo visar att Miljöpartiet ökar medan kristdemokraten Göran Hägglund får sin lägsta Sifo-siffra någonsin sedan 1995, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Så gick undersökningen till

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

Undersökningsperiod: 6-16 maj.

Metod: Intervjuer.

Antal tillfrågade: 1 922 personer.

Statistiskt säkerställd: Den enda siffran som är statistiskt säkerställd är Miljöpartiets ökning med 2,0 procentenheter.

Beställare: Svenska Dagbladet.

Mätinstitut: Sifo.

Opinionen enligt Sifo i maj

Så stort stöd får partierna i mätningen i procent

Parti Väljarstöd Förändring*

Moderaterna 28,4 +0,5

Folkpartiet 6,4 +1,0

Kristdemokraterna 2,7 -0,9

Centerpartiet 4,1 +0,6

Socialdemokraterna 32,8 –1,6

Miljöpartiet 10,9 +2,0

Vänsterpartiet 7,0 0,0

Sverigedemokraterna 6,6 –1,4

*Förändring i procentenheter sedan föregående mätning

Rödgröna Alliansen

50,7 +0,4 41,6 +1,6

Källa: Sifo, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet (TT)

Om drygt ett år är det dags för val. En ny mätning i maj från Svd/Sifo visar att 10,9 procent skulle rösta på Miljöpartiet om det var val i dag. Det är en ökning med två procentenheter, vilket är mätningens enda statistiska förändring.

Nytt partiprogram

På fredag inleds Miljöpartiets kongress i Västerås där de ska anta ett nytt partiprogram - och då har språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson anledning att vara glada.

En tidigare mätning i maj gjord av Expressen/Demoskop visade att 56 procent av de tillfrågade tyckte att Gustav Fridolin var en tillgång för partiet, medan motsvarande siffra för Åsa Romson som kommer tillbaka från föräldraledigheten i veckan, var 27 procent.

Kristdemokraterna ser däremot ut att ha det tuffare. Mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet i dag visar att han aldrig har haft en så låg Sifosiffra sedan 1995. Bara 2,7 procent skulle rösta på partiet om det var val i dag vilket skulle göra att partiet hamnar under riksdagsspärren på 4,0 procent. Siffran är en minskning med 0,9 procentenheter från april, visar Svd/Sifos opinionsmätning. Siffran är däremot inte statistisk säkerställd.

Rödgröna i ledning

Även Socialdemokraterna backar i opinionsundersökningen där 32,8 procent skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Trots backningen med knappt två procentenheter är Socialdemokraterna det parti som flest skulle rösta på om det vore val i dag.

Mätningen visar också att de rödgröna skulle få 50,7 procent av rösterna om det vore val i dag. Alliansen skulle få 41,6 procent av rösterna, skriver Svd i dag.