Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP: Väljer Löfven – framför ”rasism”

Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Wetterstrand. Foto: SARA STRANDLUND
Åsa Romson. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Miljöpartiet ställer sig bakom uppgörelsen med S, C och L.

Centern har redan gett grönt ljus och nu återstår bara Liberalerna – och Vänsterpartiet – för att Stefan Löfven ska släppas fram på onsdag.

Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin meddelar samtidigt att MP vill fortsätta sitta i regering med S.

– Sverige står inför ett vägval. Antingen släpper vi fram rasismen eller så går vi samman för att försvara en solidarisk och demokratisk värld, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet ställer sig bakom regeringsöverkommelsen med S, C och L. En tydlig majoritet av partiets förbund står bakom uppgörelsen, meddelade språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin vid en pressträff på söndagen. 

Från vänsterhåll höjs kritiska röster mot att samarbetet innebär en extremt liberal politik. Isabella Lövin försvarar det med att Miljöpartiet gillar valfrihet och politik som gynnar småföretagande.

– Nu har vi ett nytt politiskt samarbete i mitten, om alla ställer sig bakom det här, och det är klart att det får avtryck i politiken. Alternativet är en väldigt konservativ högerpolitik med inflytande från Sverigedemokraterna, och utifrån det tycker vi att detta är bra.

– Men under mandatperioden måste vi vara noga med att klyftorna i samhället inte ökar så de svagaste och utsatta drabbas av det, säger Isabella Lövin.

 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin under pressträffen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hoppas Vänsterparitet släpper fram regeringen

Isabella Lövin framhåller det stora antalet gröna punkter i uppgörelsen. En positiv återgång efter M+KD-budgetens ”slakt” av klimatsatsningar, enligt Isabella Lövin.

Förhandlingarna med de liberala partierna har varit tuffa, menar hon. Lövin nämner flygskatten som en viktig fråga där som de fick kämpa för att övertyga C och L.

– Jag ser det inte som att vi har gjort så stora eftergifter. Totalen handlar om att vi har gjort stora vinster. En grön skatteväxling på 15 miljarder och ett tydligt ställningstagande mot vapenexport till icke-demokratiska länder som för krig i Jemen.

Ett stort frågetecken kvarstår och det är huruvida Västerpartiet kan släppa fram uppgörelsen. Isabella Lövin hoppas att Vänstern kan gå med på de liberala reformerna till förmån att SD hålls från makten.

– Jag hoppas att man tar noga hänsyn till vad alternativet är. Och det lutar väldigt mycket åt en högerkonservativ regering med stöd av SD, och ganska troligt ett extra val eftersom budgeten måste genom riksdagen, säger hon.

 

MP-profilerna: L och C borde sitta i regeringen

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand och Åsa Romson anser båda att C och L borde ha suttit med i koalitionsregering efter uppgörelsen. 

– Om man är med som underlag för regeringen så tycker jag att det är rimligt att ta ansvar och sätta sig i regeringen, säger Maria Wetterstrand. 

Samtidigt säger Maria Wetterstrand att hon förstår att det är ett stort steg att ta för Liberalerna och Centerpartiet. 

– Men av den rena principen att om man ska vara ansvarig för det som regeringen beslutar är det rimligt att man också sitter i regering. Det gäller även Miljöpartiet förstås. 

 

Åsa Romson: Komplicerat regera med S 

Åsa Romson, som avgick som språkrör för partiet 2016, tycker att det är synd att inte C och L vill sätta sig i en regering med S och MP. 

– Det hade varit ett naturligt steg att ta när man har ett så brett politiskt samarbete. Man hade på bästa sätt fått en balans när man är partier med olika ideologiska bakgrund som samverkar kring viktiga politiska frågor, säger hon. 

Miljöpartiet fick 4,4 procent i valet 2018 och backade 2,5 procentenheter jämfört med valet 2014, efter vilket de satte sig i regering för första gången. 

Åsa Romson säger att det fanns svårigheter med att som litet parti regera tillsammans med Socialdemokraterna – och att det visade sig i minskat väljarstöd. 

– Nu är vindarna sådana att det kostar väljarstöd att sitta i regeringen. Det premieras inte att ta ansvar, att förvalta institutioner och skattemedel. Det är naturligtvis problematiskt. Men samtidigt är Miljöpartiets inriktning väldigt tydlig, man vill göra skillnad och man ser ett akut behov av att stärka inte minst miljö- och klimatområdet. Jag har förståelse för att men väljer den inriktningen och att man vill sätta sig i regering igen, säger hon. 

Isabella Lövin försvarar beslutet att ställa sig utanför, samtidigt som hon hade välkomnat C och L i regeringen.

– Det kommer bli mycket arbete med att genomföra det och det är klart att det är bättre att sitta i regeringen då. Men jag förstår att det är mycket större steg för Centerpartiet och Liberalerna att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna än för Miljöpartiet. 

– Nu har de valt att ställa sig utanför. Vi stänger ingen sådan dörr, säger Lövin.

Hon undviker att svara på frågan om vilka krav partiet har mot antalet statsrådsposter, givet att de fick minskat stöd i valet.

– Det beskedet kommer statsministern att ge i slutet av veckan, om vi går till en regeringsbildning, så det väntar jag med. Jag ser som min uppgift under den här mandatperioden att Miljöpartiet ska stärka sitt stöd, säger Lövin.