Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wetterstrand anklagas för jäv efter aktiekonflikten

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wetterstrand informerade regeringen om sin styrelsepost i företaget Cortus Energy innan hon blev utredare – däremot utelämnades att hon äger aktier för hundratusentals kronor i företaget.  

Det fick miljö- och energidepartementet veta först när utredningen ”i princip var klar”. 

– Jag tycker att vi behöver titta på rutinerna för hur man tillsätter utredare och vilka bedömningar man ska göra i de här fallen, säger klimat- och miljöminister Isabella Lövin till TT. 

Samtidigt som Maria Wetterstrand var regeringens utredare i frågan om förnybart flygbränsle satt hon i styrelsen för, och var aktieägare i, ett företag som fått statligt stöd för att undersöka möjligheterna att utveckla just detta. 

Efter att detta uppdagats har flera kritiska röster höjts om att det kan röra sig om jäv. 

Korruptionsexperten Louise Brown, ordförande för antikorruptionsorganisationen Transparency international i Sverige, säger:

– Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom samma verksamhetsområde, säger hon till TT och vill att regeringskansliet ser över sina rutiner.

Utelämnade aktieinnehavet

Maria Wetterstrand har uppgett att hon informerat regeringen om sin styrelsepost innan hon fick uppdraget – vilket bekräftas av rättschef Lena Ingvarsson på miljö- och energidepartementet. 

”Att Maria Wetterstrand var styrelseledamot framgick av hennes cv. Miljö- och energidepartementet kände alltså till att hon var styrelseledamot i Cortus Energy men bedömde inte att det utgjorde en jävssituation”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Däremot utelämnade Wetterstrand att berätta om att hon även äger aktier i samma företag för hundratusentals kronor. 

I februari 2018 ägde hon 295 000 aktier i bolaget – fram till sista januari i år hade hon ökat det till 615 000 aktier. I skrivande stund är aktierna värda drygt 218 000 kronor.

Aktieinnehavet fick departementet vetskap om först i februari 2019 – när utredningen ”i princip var klar”, skriver Ingvarsson i ett mejl till Ekot.

”I februari 2019 inkom information till Miljö- och energidepartementet om att bolaget diskuterade ett samarbete med en biobränsleproducent om att bygga en gemensam anläggning om att producera bioflygbränsle. Departementet fick då också information om att utredaren äger aktier i bolaget. Vid detta tillfälle var utredningen i princip klar.”

Lövin: ”Inte bra om det blir den kopplingen”

Expressen sökte Isabella Lövin förgäves för en kommentar redan under måndagen. Till TT säger hon dock på tisdagen att hon fick reda på situationen först då.

– Miljödepartementet har känt till Maria Wetterstrands engagemang och bedömt att det inte innebar jäv. Jag fick kännedom om detta i dag. Sedan är det naturligtvis olyckligt om trovärdigheten i den här utredningen ifrågasätts på grund av den här situationen, säger Lövin.

Hon säger att man, trots att man kommit fram till att det inte rör sig om en jävsituation, bör se över rutinerna. 

– Jag tycker att vi behöver titta på rutinerna för hur man tillsätter utredare och vilka bedömningar man ska göra i de här fallen. 

Isabella Lövin menar att det inte finns några skäl för regeringen att agera, men vill inte heller ge några svar på vad man anser om att Wetterstrand skulle kunna gynnas ekonomiskt av sitt aktieinnehav.

– Det är naturligtvis inte bra om det blir den kopplingen. Nu har ju Maria Wetterstrand själv gett kommentarer på hur hon bedömer den situationen och när hon har uppgett de här förhållandena för miljödepartementet så har man inte bedömt att det har varit en jävsituation. 

SD KU-anmäler Lövin

Nu KU-anmäler SD Isabella Lövin efter hanteringen av uppgifterna.

– När alla fakta ligger på bordet och man har fått kännedom om att man faktiskt visste om det här innan uppdraget är det anmärkningsvärt att man, trots att man har den informationen, väljer att gå vidare. 

Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att situationen är olycklig:

– Det är olyckligt att vi nu får en diskussion om Maria Wetterstrands aktieinnehav i stället för om hur vi på bästa sätt ställer om flyget, säger hon.

Hon tycker att Isabella Lövin nu måste redogöra för huruvida hon kände till Wetterstrands inblandning i bolaget.

– Isabella Lövin behöver klargöra vad hon faktiskt visste och om det var så att hon faktiskt kände till det här – hur hon då motiverade att utse Maria Wetterstrand till utredare, säger Jessica Rosencrantz. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.