MP-politikerna vill
ha "köpfri söndag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Två riksdagsledamöter från Miljöpartiet vill ha en köpfri söndag.

Butikerna bör stängas en dag i veckan, skriver de i en motion.

Nu sågas förslaget av både ledande miljöpartister och tunga politiker från de andra partierna.

- Att säga att man vill satsa på små och medelstora företag och samtidigt vilja förbjuda butiker att vara öppna på söndagar visar hur liten förståelse och kännedom miljöpartisterna har av handel- och servicebranschen, säger Nina Larsson, partisekreterare i Folkpartiet.

Den allmänna motionsperioden är slut och riksdagsledamöterna har totalt lämnat in 3245 motioner. En motion från miljöpartisterna Annika Lillemets och Stina Bergström har i dag väckt stor uppmärksamhet på sociala medier och sågats både av partikamrater och meningsmotståndare.

MP-ledamöternas förslag går ut på att införa en köpfri söndag. Annika Lillemets och Stina Bergström vill att riksdagen ska stänga butikerna på söndagar genom lagstiftning.

"Flera fördelar"

"En köpfri dag i veckan skulle kunna ge oss mer tid att vara annat än kunder och konsumenter, vi är vänner, föräldrar, barn, älskande, fotbollsspelare, svampplockare och mycket, mycket mer", skriver de i motionen.

De ser flera fördelar med sitt förslag.

"En köpfri dag i veckan skulle kunna ge flera fördelar. Förutom att uppmuntra till en mer balanserad och sansad syn på konsumtion, skulle en vilodag i veckan för konsumenter, handelsanställda och butiksägare kunna bidra till förbättrad folkhälsa genom att minska den stress många lider av i dag", skriver MP-ledamöterna.

Förslaget har redan väckt stor uppmärksamhet i sociala medier, där det sågas av både meningsmotståndare och partikamrater.

"Är en bra åtgärd"

"Köpfri söndag, köttfri måndag, bilfri tisdag, betygsfri onsdag, flygfri torsdag, elfri fredag & arbetslös lördag önskar @miljopartiet", skriver moderaten och PR-konsulten André Assarsson på Twitter.

"Inte heller jag tror att stängda butiker på söndagar är en bra åtgärd mot överkonsumtionen", skriver Björn Lindgren, språkrör för Grön Ungdom.

Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson tycker att MP-ledamöternas förslag är förmynderi.

- Lillemets och Bergström kan gärna låta bli att handla på söndagar eller någon annan dag i veckan. Men att de vill pådyvla sin egen rabiata uppfattning på andra, dessutom med dåligt underbyggd argumentation, framstår som förmynderi och inget annat, säger hon till Expressen.se

Tar avstånd

Även Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mehmet Kaplan, tar avstånd från partikamraternas förslag - även om han är positiv till deras grundtanke.

- Jag tycker att konsumtionskritik är viktig. Vi måste verkligen se över hur vi förbrukar jordens resurser. Men att staten skulle gå in och reglera affärernas öppettider, det tycker jag att vi i Sverige skött på ett bra sätt genom att överlåta det till arbetsmarknadens parter. Det ska vi nog inte gå in och röra i, säger han.

Expressen.se har sökt både Annika Lillemets och Stina Bergström för en kommentar, samt även MP-språkröret Åsa Romson, men ingen av dem har hittills gått att nå under eftermiddagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.