Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-politikern som stöttade domen lämnar sitt uppdrag

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Robert Ahl (MP) lämnar sitt uppdrag som nämndeman i Solna tingsrätt efter att han öppet stöttad en kritiserad misshandelsdom där mannen friades på grunder som att han "har en bra familj", kan Expressen avslöja. 

"Jag inser att mitt förtroende som nämndeman är förbrukat", skriver han i ett internt mejl. 

Robert Ahl (MP), vice ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden i Sundbyberg samt nämndeman i Solna tingsrätt, gick på måndagen ut med sitt stöd till nämndemännen Ebtisam Aldebe (C), som på måndagen fick lämna sina politiska uppdrag. Detta efter att hon i en dom, som friade en åtalad man, bland annat menade att den misshandlade kvinnan borde ha vänt sig till makens familj i stället för polisen eftersom paret gifts enligt sharialag. 

– Hela den här historian är uppdiktad antingen för att hitta på något för Centerpartiet eller mot henne. Jag har ju läst domen. Som nämndeman tar man ställning till om de bevis som presenteras är tillräckliga för en fällande dom och det är vad man gjort här, sade han till Expressen. 


LÄS MER: Mp-politiker i stöd till nämndemannen: Inget konstigt med domen 

Något som Miljöpartiet kort efter tog avstånd ifrån. 

– Det som Robert Ahl säger står vi som parti absolut inte bakom. Vi tar avstånd från domen och välkomnar att den har överklagats, kommenterade presschefen Pontus Tengby i ett mejl.

"Det var omdömeslöst av mig"

Nu står det klart att Robert Ahl lämnar sitt uppdrag som nämndeman, kan Expressen avslöja. I ett internt mejl till partimedlemmarna i Sundbyberg skriver han:

"Jag har mötts av kritik på grund av mina uttalanden i Expressen i går och jag har fått mig en rejäl tankeställare".

I mejlet tar han avstånd från de värderingar som framkommer i domen. Han menar i stället att avsikten med uttalandena var att försvara den svenska rättsprincipen.


LÄS MER: Målsäganden: ”Det är sjukt att det här är yttranden från nämndemän” 


Han passar också på att be om ursäkt för att han genom uttalandena misstänkliggjorde de som kritiserade motiveringarna i domslutet:  

"Det var omdömeslöst av mig", skriver han. 

Han avslutar mejlet med att berätta att han lämnar sitt uppdrag.  

"Jag inser att mitt förtroende som nämndeman är förbrukat, både inom partiet och gentemot allmänheten. Därför har jag nu lämnat mitt uppdrag som nämndeman". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.