Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-politikern petas – tar inte kvinnor i hand

MP-politikern Yasri Khan föreslogs ta plats i Miljöpartiets partistyrelse.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Jag har alltid trott och tänkt att det inte är hur man hälsar, utan att man hälsar", säger Yasri Khan.
Foto: / PRESSBILD

MP-politikern Yasri Khan föreslogs ta plats i partistyrelsen bredvid språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Samtidigt vägrar han ta kvinnor i handen för att det är för "intimt".

Efter samtal med valberedningen drar han nu tillbaka sin kandidatur – och lämnar alla MP-uppdrag.

– Jag har alltid trott och tänkt att det inte är hur man hälsar, utan att man hälsar, säger han.

Det var på tisdagskvällen som Yasri Khan, aktiv i politiken i Stockholms län och kandidat till Miljöpartiets partistyrelse, intervjuades av TV4 Nyheterna med anledning av stormen kring Mehmet Kaplan.

Khan, som också är ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa vägrade i samband med intervjun att ta den kvinnliga reportern Ann Tiberg i hand.

– Så som jag är uppväxt är det så att fysisk beröring med det motsatta könet anses vara väldigt intimt, konstaterade han.

Ett uttalande som väckte starka reaktioner i sociala medier.

En av kritikerna är Lorentz Tovatt, tidigare språkrör för Grön Ungdom.

"Om man ska sitta i MP:s partistyrelse ska man ha det grundläggande vettet att inte aktivt behandla män och kvinnor olika. Punkt", skriver han på Twitter.


https://twitter.com/LorentzTovatt/status/722521599522578433

"Tappat sugen"

Kort efter beskedet om tillbakadragandet av kandidaturen når Expressen Yasri Khan – som berättar att han helt lämnar partipolitiken.

– Jag kommer lägga ner mitt partipolitiska engagemang. Jag kände att jag tappade sugen efter Mehmet Kaplan och så, men sen med handskakningen kände jag att ... alltså, det är viktigt att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter men frågan är i fall partipolitiken är rätt forum att göra det.

Khan menar att fokus för lätt hamnar på annat än just politiken.

– Det blir så mycket fokus och misstänkliggörande kring annat. Jag är inte medietränad, jag har bara velat jobba för mänskliga rättigheter. Och jag tror inte att jag passar in i det där folk pysslar med. Det kanske var naivt.

"Vem som har störst könsorgan"

Nu siktar Khan in sig på civilsamhället med folkrörelser och folkbildning i stället.

– Jag tycker att det är tråkigt om Sverige går i samma riktning som till exempel USA, där presidentdebatten handlar om vem som har störst könsorgan och inte om vad det är för politik. Jag vill inte vara med i det, säger han.

Känner du inte att det fanns någon substans i rapporteringen om Kaplans middag?

– Media ska granska, men samhällsdebatten efteråt, de åsikterna, ledarskribenter ... att det gick från att han befann sig på en plats som någon annan befann sig på till att han har samröre.

"Det är min bedömning"

Samma sak menar Khan att han själv råkat ut för efter att ha vägrat skaka hand med TV4:s kvinnliga reporter.

– I det här samtalet och den här debatten ... jag har alltid trott och tänkt att det inte är hur man hälsar, utan att man hälsar. Att det är det som visar respekt. Min bedömning är inte att jämställdhet bedöms utifrån hur ofta man skakar hand. Min bedömning är inte att om vi skakar hand oftare, att det skulle leda till att män och kvinnor får lika löner. Jag vet inte, det är min bedömning, jag kan ha fel i det. Det får de andra stå för.

Kontroversiell tidigare

Yasri Khan har tidigare ifrågasatts för sina hyllningar av Turkiets kontroversiella president Recep Tayyip Erdogan.

I en debattartikel på SVT Opinion hävdade han 2013 att "Erdogan är den som gjort mest för att stärka demokratin i Turkiet".

Johannes Forssberg, fristående kolumnist på Expressens ledarsida, ifrågasatte nyligen det faktum att Miljöpartiet tolererar Erdogan-försvarare i sina led.

Expressen har sökt MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.