Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP-politikern i Stefan Löfvens innersta krets

Maria Ferm har fått nytt jobb – som en av Stefan Löfvens närmaste medarbetare.Foto: Fredrik Hjerling/Pressbild
Statsminister Stefan Löfven.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon spåddes bli nästa migrationsminister, det blev inte Maria Ferm. 

Istället får miljöpartisten jobb som en av Stefan Löfvens närmaste medarbetare. 

– Jag är väldigt glad och hedrad över att ha blivit utsedd till statssekreterare på Statsrådsberedningen, kommenterar Maria Ferm. 

När migrationsminister Heléne Fritzon nominerades till EU-parlamentet och därmed lämnade en ledig plats i Stefan Löfvens regeringsbygge, pekades Maria Ferm ut som tänkbar het efterträdare. 

Nu vet vi att migrationsfrågorna hamnade i Morgan Johanssons portfölj, som får ändrad titel från titel från justitieminister till justitie- och migrationsminister.

https://twitter.com/MariaFerm/status/1087672192563859456

Men Miljöpartiets gruppledare och migrationspolitiska talesperson Maria Ferm som hade en nyckelroll i att förhandla fram den så kallade gymnasielagen som regeringen fick igenom i riksdagen med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet - går inte lottlös.

Miljöpartisten tar plats i statsrådsberedningen som statssekreterare i samordningskansliet och därmed i Stefans Löfvens absoluta närhet. 

– Jag ser fram emot att få använda min politiska erfarenhet och arbeta brett för att grön, solidarisk politik ska bli verklighet och att vi utvecklar ett bra samarbete med S, C och L som lever upp till överenskommelsen, kommenterar Maria Ferm och får bifall i glädjen. 

"Skicklig och trevlig" 

"Grattis Maria! Men kommer att sakna din röst i riksdagen", skriver Åsa Westlund socialdemokratiskt riksdagsledamot från Haninge och ordförande i EU-nämnden medan Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, konstaterar: 

"Har suttit vid förhandlingsbord med Maria Ferm när det begav sig. Vet därför sedan gammalt att hon både är skicklig och trevlig. Därför är det bra att hon blir statssekreterare i samordningskansliet. Även om jag ogillar regeringen vill jag att den anställer bra personal". 

https://twitter.com/JohanIngero/status/1087670957815332865

När nya ministrar utses och andra byter departement flyttar även statssekreterarna och en del nya kommer in.

Statssekreterare hos statsministern blir Nils Vikmång, Madeleine Harby Samuelsson och Karin Wallensteen. 

Paula Carvalho Olovsson blir statssekreterare hos Hans Dahlgren (S) som ju är ny EU-minister i Löfven-regeringen. 

Ytterligare en ny minister i Löfvens regering är jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). 

Lindhagen, tidigare socialborgarråd i Stockholms stad berättade på tisdagen i Expressen TV om uppdraget:

– Jag ser verkligen fram emot de här åren, och jag känner en väldigt stor glädje över att få arbeta med de här frågorna.