Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-politiker i stöd till nämndemannen: Inget konstigt med domen

Foto: DANIEL ANDRÉASSON

En kollega från Solna tingsrätt går nu ut och försvarar de båda nämndemännen i den kritiserade misshandelsdomen. 

Han menar att de agerade helt rätt. 

– Hela den här historien är uppdiktad, säger nämndemannen Robert Ahl (MP).

Det har fått Miljöpartiet att reagera.

De centerpartistiska nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson har kritiserats hårt sedan de varit skiljeaktiga i en uppmärksammad misshandelsdom – och därmed friat en man vid Solna tingsrätt. I domen skriver man bland annat att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj – och inte polisen – eftersom paret gifts enligt sharialag. 

Centerpartiet har nu inlett ett uteslutningsärende mot de båda. 


LÄS MER: Solna tingsrätt inleder ärende efter kritiserade domen 


Robert Ahl, MP, stöttar Aldebe

Men nu går nämndemanskollegan Robert Ahl (MP), tillika vice ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden i Sundbyberg, ut med sitt stöd till nämndemännen, och särskilt Ebtisam Aldebe. 

– Hela den här historian är uppdiktad antingen för att hitta på något för Centerpartiet eller mot henne. Jag har ju läst domen. Som nämndeman tar man ställning till om de bevis som presenteras är tillräckliga för en fällande dom och det är vad man gjort här, säger han och fortsätter:  

– Det är frågan om bevisvärdering, det är ingen fråga om vilka åsikter eller andra värderingar man har. Man har bara bevisen att ta ställning till. 


LÄS MER: K-G Bergström: Domen i Solna tingsrätt borde få alla partier att dra öronen åt sig 


"En jättesympatisk person"

Du tycker inte att domen är märklig? 

– Nej. Jag har suttit på flera håll med bägge dessa nämndemän. I vissa mål är det väldigt enkelt. Man kan ta ett blodprov på en bilförare och se att han var ju onykter. Men i många fall är det två parter som står mot varandra, ord mot ord. Så uppfattar jag det här. Då måste åklagaren kunna lämna stödbevisning. Något vittne som sett det hela eller om skador kunnat dokumenteras. I det här fallet fanns det ingen stödbevisning och då måste man ju ta ställning till att det är 100 procent att det hänt. Är man i tvivel då ska man fria. Och det är inget konstigt. Jag fattar inte. Det är helt gripet ur luften. Någon som vill koka en soppa på en spik. 

Centerpartiet har inlett ett uteslutningsärende mot Ebtisam Aldebe och den andra nämndemannen, men Robert Ahl (MP) skulle gärna se att hon blir kvar. 

– Det är en jättesympatisk person. Jag trivs att sitta i mål med henne och skulle gärna göra det i fortsättningen.

MP: "Skadar partiets förtroende"

Miljöpartiet kommentar Robert Ahls synpunkter:

– Det som Robert Ahl säger står vi som parti absolut inte bakom. Vi tar avstånd från domen och välkomnar att den har överklagats, säger Pontus Tengby, presschef Miljöpartiet, i ett mejl.

Han tillägger:

– Det här skadar helt klart partiets förtroende för honom. Vi blev uppmärksammade på hans uttalande alldeles nyss och vi får nu se hur vi ska gå vidare.


LÄS MER: Anne Ramberg om domen: "Hör inte hemma i en svensk domstol"

På tisdagen meddelade Robert Ahl att han lämnar sitt uppdrag som nämndeman i Solna tingsrätt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.