Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP polisanmäler extopp i Sigtuna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pierre Cengiz Edstrand, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, anmäls efter att 180 000 kronor har försvunnit från partikassan, erfar Expressen.
Foto: Kari Kohvakka
Anmälan rör misstänkt förskingring.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Miljöpartiet polisanmäler sitt tidigare toppnamn i Sigtuna efter misstankar om förskingring.

Pierre Cengiz Edstrand, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, anmäls efter att 180 000 kronor har försvunnit från partikassan, erfar Expressen.

– Jag måste se anmälan innan jag kan kommentera, men det är klart att jag är oskyldig, säger Cengiz Edstrand.

Det har stormat rejält kring Miljöpartiets i Sigtuna under det senaste halvåret.

För två veckor sedan gick Stockholmsdistriktet in som interimstyrelse i lokalavdelningen, och har sedan dess hunnit genomföra en granskning av hur ekonomin har hanterats.

Det är med bakgrund av den utredningen som Miljöpartiet nu polisanmäler partiets tidigare toppnamn, Pierre Cengiz Edstrand. Anmälan rör misstänkt förskingring, berättar Pontus Tengby, pressamordnare hos MP Stockholm.

– Det handlar om misstänkta olovliga transaktioner med partiets pengar, säger han.

"Klart jag är oskyldig"

Partiet vill inte gå närmare in på hur mycket pengar som har försvunnit, eller i vilket sammanhang. Enligt vad Expressen erfar så rör det sig om 180 000 kronor.

– Som distriktsavdelning har vi gjort det vi bör göra. Men nu måste ändå polisutredningen få ha en gång, säger Pontus Tengby.

När Expressen kontaktar Pierre Cengiz Edstrand för en kommentar svarar han att han inte känner till anmälan.

– Jag måste se den innan jag kan kommentera, men det är klart att jag är oskyldig.

Han säger att han inte vet vad det är för pengar som anmälan omfattar, men bekräftar att relationerna mellan honom och Stockholmsdistriktet är kyliga.

Cengiz Edstrand uteslöts ur MP

Det lokala styret - en allians mellan S, MP och L - bröts abrupt när Pierre Cengiz Edstrand, kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, meddelade att han tänkte rösta fritt eftersom det inte fanns något formellt samarbetsavtal.

I somras inleddes ett uteslutningsärende gentemot honom, och i september lämnade lokalpolitikern MP och meddelade att han tänkte fortsätta som politisk vilde. Trots detta fortsatte ärendet, som avslutades med att Cengiz Edstrand uteslöts ur MP.

För två veckor sedan blev sprickan mellan lokalavdelningen och distriktet ohållbar när MP Sigtuna meddelade att man träder ur partiets riksorganisation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.