Foto: Pontus Lundahl / Scanpix /
 Foto: Pontus Lundahl / Scanpix /

MP öppnar för mittensamarbete

Publicerad
Vänsteralliansen bör bilda majoritet med något av mittenpartierna om inget av blocken får majoritet i nästa val.
Det anser Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
Oppositionspartierna har tidigare deklarerat att de inte tänker bilda en minoritetsregering som är beroende av någon form av stöd från Sverigedemokraterna (SD). På Politikerbloggen upprepar Peter Eriksson nu detta samtidigt som han kritiserar statsminister Fredrik Reinfeldt och Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund för att de inte ger besked i den frågan.

Bjuder in mittpartier

"De håller fortfarande öppet för att regera med SD som parlamentarisk grund. Jag tycker att det är problematiskt på grund av SD:s mer eller mindre rasistiska hållning", skriver han.
Samtidigt föreslår han att vänsteralliansen bör bjuda in något av mittenpartierna, om inget av blocken får egen majoritet efter valet 2010. " I det läget tycker jag att alla demokratiska partier måste vara beredda att skapa en ny majoritet utifrån läget i riksdagen. Det naturliga vore att de rödgröna bjuder in något av de så kallade mittenpartierna till ett bredare samarbete", skriver han.

Vägrar M

Moderaterna tänker däremot Miljöpartiet inte samarbeta med, framhåller Peter Eriksson.
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin låter hälsa via sin pressekreterare att hon håller med om att Moderaterna måste ge besked om Sverigedemokraterna. Hon välkomnar också att Miljöpartiet upprepar beskedet om att man inte tänker samarbeta med vare sig Moderaterna eller Sverigedemokraterna.
Om förslaget att samarbeta med något av mittenpartierna säger Mona Sahlin ingenting. Däremot säger hon att Miljöpartiet i praktiken ökar pressen på mittenpartierna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag