Isabella Lövin säger att hon kan tänka sig att sitta i en regering med Moderaterna Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTIsabella Lövin säger att hon kan tänka sig att sitta i en regering med Moderaterna Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Isabella Lövin säger att hon kan tänka sig att sitta i en regering med Moderaterna Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) under partiledardebatten. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTUlf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) under partiledardebatten. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) under partiledardebatten. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

MP öppnar för att sitta i regering med Moderaterna

Publicerad

Efter valet 2014 satte sig Miljöpartiet i en regering för första gången, då tillsammans med Socialdemokraterna. Nu öppnar Miljöpartiet kan tänka sig att sätta sig i en regering med deras främsta motståndare – Moderaterna – efter nästa val. 

– Och med det parlamentariska läget är vi öppna för olika konstellationer för att vi ska få en bättre värld, säger Isabella Lövin.

Under onsdagens partiledardebatt öppnade vice statsminister Isabella Lövin (MP) för ett blocköverskridande samarbete utöver de traditionella gränserna efter valet, men var tydlig att det inte gällde Sverigedemokraterna. 

Kan ni alltså tänka er att samarbeta med exempelvis Moderaterna eller Kristdemokraterna? 

– Absolut, vi jobbar ju med dem i många frågor i nya klimatlagen och nya energiöverenskommelsen. När det handlar om regeringsmakten är det viktigt att vi håller oss fria från Sverigedemokraterna, som är ett parti som skiljer ut sig på så sätt att det är ett parti med rötterna i nazismen, säger Isabella Lövin. 

LÄS MER: Åkessons plan efter krigsförklaringen 

Så ni kan tänka er att sätta er i en regering med exempelvis Moderaterna efter valet? 

– Miljöpartiet sitter ju en rad olika styren i kommuner och landsting runtom i Sverige. Så det är ingenting som är främmande för oss. Det viktiga för oss är klimatfrågan, humanism, demokrati, jämställdhet. Och med det parlamentariska läget är vi öppna för olika konstellationer för att vi ska få en bättre värld. 

Om ni kommer in. Ni har legat långt under riksdagsspärren i opinionen. Hur ska ni hämta hem de väljarna ni tappat? 

– Vi hoppas kunna tydliggöra skillnaden mellan vår politik och den politik som Allianspartierna och Sverigedemokraterna står för. Och en sak har de gemensamt när det gäller miljö- och klimatpolitiken och det är att de tar bort enormt mycket resurser ifrån det arbete vi satt i gång nu. 

LÄS MER: Anna Kimnberg Batras pik mot Isabella Lövin  

Stefan Löfven: Jag går till val som statsminister

Stefan Löfven är däremot lite mer otydlig om han kan tänka sig att sätta sig i en regering med Moderaterna om läget skulle kräva det, men trycker på att det är han som kommer vara statsministerkandidat. 

– Jag går till val som statsminister i Sveriges regering i det största partiet i Sveriges riksdag. Allt med mening att fortsätta som statsminister. När väljarna har sagt sitt då måste vi alla partiledare ta ansvar för det resultatet. Jag har sagt att blockpolitiken är skadlig för Sverige, men mitt besked till svenska folket att jag vill fortsätta som statsminister, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag