Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP och V vill att vegetarisk ska bli norm i Söderhamn

Förslaget är att den som vill ha kött ska behöva anmäla det i förväg.
I stället ska vegetarisk mat bli normen, enligt MP och V.Foto: STEFAN EDETOFT-EXPRESSEN / STEFAN EDETOFT-EXPRESSEN

Nu vill Miljöpartiet och Vänsterpartiet att kommunalt anställda i Söderhamns kommun ska anmäla om de vill ha kött i sina maträtter.

Vegetariskt ska i stället bli standard.

– I dag får man får anmäla vegetarisk kost som specialkost. Vi vill skifta det där, säger Jonna Källström Böresson (V) till Hela Hälsingland.

"Inför vegonorm."

Så skriver Miljöpartiet och Vänsterpartiet i en ny motion till kommunfullmäktige.

"(Vi yrkar att) kommunen inför vegetarisk mat som standard för verksamhet där mat serveras till kommunalt anställda samt ledamöter av kommunens nämnder och kommunfullmäktige, och att kött därmed enbart serveras till dem som aktivt valt det", står det i motionen.

Vänsterpartiets Jonna Källström Böresson, en av motionens undertecknade, förklarar att anledningen till förslaget är flera - bland annat minskad miljöpåverkan och bättre folkhälsa. 

– I stället för att det är en självklarhet att äta kött så är det ett val. I dag får man får anmäla vegetarisk kost som specialkost. Vi vill skifta det där, säger hon till Hela Hälsningland.

Vill göra vegorätter till norm

Högst 500 gram rött kött i veckan, lyder Livsmedelsverkets rekommendation. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är processat kött cancerframkallande.

Med motionen vill MP och V förändra synen på kött. 

– Vill man äta kött så får man naturligtvis göra det. Men då får man anmäla det, säger Källström Böresson till sajten.

"Vill inte förhindra någon"

Motionen riktar sig till tjänstemän och förtroendevalda i första hand. Den andra delen av motionen gäller att erbjuda vegansk kost – även i skolor.

 

LÄS OCKSÅ: Kravet: All skolmat ska vara vegetarisk

 

Jonna Källström Böresson förklarar att de mötte motstånd när de tidigare lämnade in en motion om köttfri måndag och är medveten om att ordet vegonorm kan uppfattas som provocerande.

– Men vi vill inte förhindra någon från att äta kött, säger hon.