Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP och V tar stort kliv framåt inför EU-valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
Foto: Cornelia Nordström

Miljöpartiet och Vänstern ligger bra till inför EU-valet.

KD skulle däremot förlora sin plats om det var val i dag.

Det visar en mätning som Novus gjort för Sveriges Radios "Ekot".

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet går starkt framåt i en opinionsmätning inför valet till EU-parlamentet, som Novus gjort för Sveriges Radios "Ekot".

MP ligger på 15,7 procent jämfört med de 11 procent som partiet fick i valet 2009 och V får 10,8 procent jämfört med 5,7 procent 2009.

– Det hänger ihop med att båda dessa partier går starkt framåt i nationella val. Miljöpartiet brukar generellt sätt göra bättre val i Europaparlamentsvalet, säger Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning i Göteborg till "Ekot".

Både Socialdemokraterna och Moderaterna hamnar däremot klart under det stöd de har i opinionsmätningarna inför riksdagsvalet. Enligt Novus tänker 27,3 procent rösta på S och 20,9 på M. Det är dock något mer än vad partierna fick i förra EU-valet.

SD svagare än väntat

Även Sverigedemokraterna hamnar med 4,8 procent en bra bit under opinionsmätningarna inför riksdagsvalet

– Det är något svagare än vad vi skulle kunna tro, givet att de går så pass starkt i den nationella opinionen. Samtidigt så är det så att kampanjerna inte riktigt har satt i gång än och Sverigedemokraterna är än så länge ett oprövat kort i Europaparlamentsval, säger Linda Berg till Ekot.

Riktigt dåligt skulle det dock gå för Kristdemokraterna om det var val i dag. Enligt mätningen skulle endast 2,3 procent rösta på dem, vilket innebär att de inte skulle få någon plats alls.

Piratpartiet som fick 7,1 procent i förra valet har rasat till 1,3 procent i mätningen och riskerar nu att åka ut.

Enligt mätningen uppger 55 procent att de planerar att rösta i Europaparlamentsvalet.

FAKTA

M: 20,9

FP: 10,9

C: 4,5

KD: 2,3

S: 27,3

V: 10,8

MP: 15,7

SD: 4,8

JL (Junilistan): 0,5

PP (Piratpartiet): 1,3

FI (Feministikt initiativ): 0,2

Övriga: 0,6

Källa: Novus/Sveriges Radio

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.