Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP och V tar stort kliv framåt inför EU-valet

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: Cornelia Nordström

Miljöpartiet och Vänstern ligger bra till inför EU-valet.

KD skulle däremot förlora sin plats om det var val i dag.

Det visar en mätning som Novus gjort för Sveriges Radios "Ekot".

FAKTA

M: 20,9

FP: 10,9

C: 4,5

KD: 2,3

S: 27,3

V: 10,8

MP: 15,7

SD: 4,8

JL (Junilistan): 0,5

PP (Piratpartiet): 1,3

FI (Feministikt initiativ): 0,2

Övriga: 0,6

Källa: Novus/Sveriges Radio

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet går starkt framåt i en opinionsmätning inför valet till EU-parlamentet, som Novus gjort för Sveriges Radios "Ekot".

MP ligger på 15,7 procent jämfört med de 11 procent som partiet fick i valet 2009 och V får 10,8 procent jämfört med 5,7 procent 2009.

– Det hänger ihop med att båda dessa partier går starkt framåt i nationella val. Miljöpartiet brukar generellt sätt göra bättre val i Europaparlamentsvalet, säger Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning i Göteborg till "Ekot".

Både Socialdemokraterna och Moderaterna hamnar däremot klart under det stöd de har i opinionsmätningarna inför riksdagsvalet. Enligt Novus tänker 27,3 procent rösta på S och 20,9 på M. Det är dock något mer än vad partierna fick i förra EU-valet.

SD svagare än väntat

Även Sverigedemokraterna hamnar med 4,8 procent en bra bit under opinionsmätningarna inför riksdagsvalet

– Det är något svagare än vad vi skulle kunna tro, givet att de går så pass starkt i den nationella opinionen. Samtidigt så är det så att kampanjerna inte riktigt har satt i gång än och Sverigedemokraterna är än så länge ett oprövat kort i Europaparlamentsval, säger Linda Berg till Ekot.

Riktigt dåligt skulle det dock gå för Kristdemokraterna om det var val i dag. Enligt mätningen skulle endast 2,3 procent rösta på dem, vilket innebär att de inte skulle få någon plats alls.

Piratpartiet som fick 7,1 procent i förra valet har rasat till 1,3 procent i mätningen och riskerar nu att åka ut.

Enligt mätningen uppger 55 procent att de planerar att rösta i Europaparlamentsvalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.